Lohusa Humması Nedir? Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2017/12/26 17:58 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/19 00:27 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Halk arasında albastı olarak da bilinen lohusa humması, yeni doğum sonrasında annede görülen rahim enfeksiyonuna verilen isimdir
Lohusa Humması Nedir? Neden Olur?

Halk arasında albastı olarak da bilinen lohusa humması, yeni doğum sonrasında annede görülen rahim enfeksiyonuna verilen isimdir. Kokulu vajinal akıntı, yüksek ateş ve hızlı nabızla kendisini belli eden bir hastalıktır. Tedavi edildiği takdirde %100 iyileşme gözlenir. 

Lohusa Humması Belirtileri Nelerdir?

Lohusa humması, yeni doğum yapan kadınlarda görüldüğü gibi, düşük yapan kadınlarda da görülür. Lohusalık zaten, gebelik sonrasında vücudun normal rutinine dönmek için girdiği hormonal döngü anlamını taşır. Yani neticesinde sağlıklı bir bebek dünyaya gelmek zorunda değildir. Bir gebeliğin sonlanmış olması da lohusa humması olmak için yeterli sebeptir. 

Lohusa hummasının en bariz belirtisi, kasıklarda ağrı, idrarda yanma, kokulu ve kıvamlı vajinal akıntıdır. Üreme organı haricindeki belirtisi ise yüksek ateş ve sayıklamalardır. Vücut bu enfeksiyonla savaşırken, yüksek ısı meydana gelir ve bu ısı ateş olarak adlandırılır. Kişi bu savaş halinde iken yorgun ve halsizlik hisseder haliyle kaliteli uyku uyuyamaz ve sayıklamalar görülür. 

Lohusa Humması Neden Olur?

Kadın üreme organı, doğum yapma kanalını da içinde barındırır. Haliyle bir doğum meydana geldiğinde, bu kan*l enfeksiyonlara açık hale gelir. Hijyene dikkat edilmediği, tam iyileşme gerçekleşmeden cinsel ilişkiye maruz kaldığında ise, hastalıklara açık hale gelmektedir. Bu sebeple lohusa humması görülür.

Lohusa Humması Tedavi Edilir mi?

Geçmiş dönemlerde pek çok kadın lohusa humması sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Ancak günümüzde gelişen tıp ve eczacılıkla birlikte, artık lohusa humması kolayca iyileştirilen bir hastalıkltır. Önemli olan teşhiste geç kalınmaması ve müdahalenin hızlı yapılmasıdır. Çünkü enfeksiyon ne kadar uzun sürerse etkileri de o kadar kalıcı olur. 

Ayrıca sağlıklı doğum yapan kişinin aynı zamanda bebeğiyle de ilgilenebilmesi gerekir ve süt salgılaması için dinlenmiş ve sağlıklı olması gerekir. Bu sebeple doğum sonrası rahatsızlıkları ertelenmeden gerekli müdahale yapılmalıdır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?