Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/08/25 08:37 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/08 12:31 •

Magnezyum; enerji dengesi açısından önemli bir mineraldir. Vücudun asit ve baz dengesini düzenler. Bu sebeple iskelet kas sisteminde etkindir. Damarların esnek olmasını, kan dolaşımının rahatlamasını sağlar.

Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum; enerji dengesi açısından önemli bir mineraldir. Vücudun asit ve baz dengesini düzenler. Bu sebeple iskelet kas sisteminde etkindir. Damarların esnek olmasını, kan dolaşımının rahatlamasını sağlar.

Esnek olmak, vücutta kırılmaların az olması demektir. Şöyle düşünelim cam bardak serttir ve yere düştüğünde kırılır. Ancak plastik bardakta esneme payı olduğu için düşme ile kırılmaz ve daha dayanıklı olur. Bu sebeple kemiklerde düşmelere karşı sağlamlık olması için magnezyuma ihtiyaç vardır.

Eksikliğinde; yorgunluk, halsizlik, isteksizlik görülür. Kısacası; vücudun dengesini koruduğunu bilmek gerekir. Eğer bu tarz şikayetleriniz varsa, magnezyum değerinizi kontrol ettirin. Magnezyum değerleri rutin kan tahlilleri ile yapılabilir.

Mineraller Vücutta Nasıl Çalışır?

Mineraller inorganik moleküllerdir. Yani canlı vücudunda sentezlenmez ve dışarıdan hazır alınır. Bu sebeple tüketmediğiniz takdirde vücudunuzda mineraller daima eksik olur. Peki mineraller vücutta ne işe yarar? Mineraller vücutta yapıcı ve onarıcıdırlar. Bu materyaller kan sisteminin, kemik sisteminin ve diğer tüm sistemlerin aksaklık yaşamadan devam etmelerini sağlar. İşte bu sebeple vücudun sağlıklı yapısının korunması için çok önemlidir.

Mineralleden bazılarını hatırlatalım:

demir; kan hücrelerinin zenginleşmesinden ve B12 sentezinden sorumlu mineraldir. Bu sebeple kansızlık problemlerinde demir minerali tüketilmelidir.

Magnezyum; konumuzda da işlediğimiz üzere kemik ve kaslar için önemli bir mineraldir ve dayanıklığını artırır. Eksikliğinde kas krampları meydana gelir.

İyot; tiroksin hormonu sentezleyerek tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını sağlarlar.

Kalsiyum; en bilinen minerallerden biridir. Kemik sağlığı ve dayanıklılığı için olmazsa olmazlardandır.

Fosfor: yine kemik ve dişlerin yapısına katılan bir mineraldir.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Görüldüğü üzere varlıkları vücut için çok olumlu iken, yokluklarında vücutta ciddi hasarlar meydana gelmektedir.

Magnezyum Nelerde Vardır?

Mineraller besin yoluyla dışarıdan alınır ve vücutta aktif hale gelir. Bu sebeple beslenme listelerinde ürün çeşitliliği önemlidir. Magnezyumun en fazla bulunduğu ürün kabak çekirdeğidir. Özellikle sık kramp ağrısı çeken insanlar düzenli olarak günde bir avuç kabak çekirdeği tükettiklerinde, bir süre sonra kramplarında azalma hissedeceklerdir.

Kabak çekirdeğinden sonra mineral bakımından diğer zengin besinler; muz, avokado, bademdir. Bunlarda bulunan magnezyumda vücut tarafından aktif olarak kullanılabilir.


 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?