Kulak Zarı Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/07 12:27 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:52 •

Kulak yolu; dış kulak ve orta kulak arasındaki köprüdür. İşte tam bu alanda kulak zarı vardır.

Kulak Zarı Nedir?

Kulak zarı, kulağın iç bölgesinde bulunan ve duyma işleminin gerçekleştiği bölümdür. Kulak zarı, dışarıdan gelen ses dalgalarınca titreşerek ses almaçlarını uyarır. Böylece duyma işlemi gerçekleşir. Kulak zarı oldukça korunaklı bir yerde olmasına karşın dış darbelerden etkilenme ihtimali yüksektir. O nedenle kulağı dış darbelerden korumak ve ani basınç değişimlerinden korunmak gerekir. 

Kulak Nasıl Duyar?

Kulak kepçesi dış kulak kısmını oluşturur. Doğadaki sesleri toplar ve iç kulağa iletilmesini sağlar. Kulak yolu; dış kulak ve orta kulak arasındaki köprüdür. İşte tam bu alanda kulak zarı vardır. Kulak zarı, sesi titreşim halinde alır ve çekiç kısmına iletir. Çekiç, örs ve üzengiye titreşim olarak sesi iletir. Bu aşamada iletim tıpkı mors alfabesinde olduğu gibi; vurmalarla nitelendirilir. Alınan ses, salyangoz denilen alana verilir. Bu alanda sıvı içinden geçen ses, sinirler sayesinde beyne iletilir. Beyin sesi değerlendirir ve bir kanıya varır. Sesin kime veya neye ait olduğu, acil mi yoksa acelesi olmayan mı, rahatlatıcı mı rahatsız edici mi gibi ses durumları önce sınıflandırılır, sonra değerlendirilir. Örneğin ani bir fren sesi ise koşmak, ismi söyleniyorsa dönüp bakmak veya tanıdık bir sesse mutlu olup yönelmek gibi

Kulak Zarı Neden Önemlidir?

Anlattığımız bu yolculukta kahramanlardan biri de kulak zarıdır. Kulak zarı hem iç ve dış basıncı dengeler, hem de sesler karşısında nasıl hareket edileceğini ortaya koyar. Bu sebepledir ki basınçlı ortamlarda, mesela uçakta, sakız çiğnemek iyi gelir. Bu sayede kulak zarı vücut içi ve dışarıdaki basıncı ortalamada tutar. Ayrıcı bebeklikte doğru duymak, doğru konuşmak anlamına gelir. Bu sebeplerle kulak zarı fiziksel olarak fonksiyonel bir organdır ve varlığı ne kadar sağlıklıysa, kişiye katkısı da o kadar fazladır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?