Balgam Nedir? Neden Balgam Olur?

Yayın Tarihi : 2015/06/22 17:49 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/24 11:08 •

Hastalık durumda burunda salgısı artan mukus salgısı aynı şekilde boğazda yer alan bademcikler üzerini de kaplar.

Balgam Nedir? Neden Balgam Olur?

Hastalık durumda burunda salgısı artan mukus salgısı aynı şekilde boğazda yer alan bademcikler üzerini de kaplar. İltihabik hastalıklarda bu salgı artarak sümüksü bir hal alır. Çoğu zaman sarımtırak ve kokulu olan bu salgı balgam olarak isimlendirilir. Kimi zaman bademcikler üzerinde veya vücut iç dokularında hastalıktan veya öksürmeden dolayı oluşan zedelenmelerden dolayı kanla karışık balgamın da vücut dışına atılabilmektedir. 

Vücut Neden Balgam Üretir?

Vücut şahane bir koruma ve savunma merkezidir. Hastalık durumunda vücut, balgam seviyesini artırır. Balgam, kaygan bir yapıdır. Bu yapının oluşma sebebi, yüzeylerde meydana gelebilecek olan tahrişi azaltmak, doku ve organları korumaktır. 

Solunum yolu hastalıklarında; solunum kanalları tahriş olur, Mukusun amacı bu tahrişi engellemektir. Mukus tabakası aktif olmasa, boğazda daha derin kızarıklıklar, burun içinde büyük yaralar meydana gelebilir. Ayrıca mukus, hastalık esnasında korumasız olan iç organları da korumanın yoludur. Mukus, burun, ağız gibi dış ortama açık kanallarda meydana gelir ki, dışarıdan gelen ve içeri girdiğinde büyük etkiler yapacak hastalık unsurları, bu mukus tabakaları tarafından tutulur ve hastalığın içeri girişi engellenir. 

Kısacası hastalıklarda özellikle burun akıntısı bizi rahatsız etse de, vücudun burada amacı kimseyi rahatsız etmek değil, vücudu koruma altına almaktır. 

Mukus Nasıl Artırılır?

Mukus tabakası madem hastalıkların kolay atlatılması için gerekli, o zaman bunu artırmanın yolu nedir diye sorulabilir. Mukus tabakası, büyük oranda sudan meydana gelir. Yani vücutta yeteri kadar su varsa, başka bir şart sağlamanız gerekmez. Vücut doğası gereği o suyu kullanacak ve kendine mukus üretecektir. 

Bu da bir sebep olmakla birlikte, hastalık zamanlarında vücudun suya çoğunlukla ihtiyacı vardır. Bu sebeple hastalıklarda bol sıvı tüketimi çok önemlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?