Mevsim Geçişlerinde Sağlığınıza Dikkat Edin!

Yayın Tarihi : 2017/04/03 13:09 • Güncelleme Tarihi : 2021/03/20 13:31 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Mevsim geçişleri, bağışıklık sistemimizin en zorlandığı zamanlar arasında yer alır
Mevsim Geçişlerinde Sağlığınıza Dikkat Edin!

Mevsim geçişleri, bağışıklık sistemimizin en zorlandığı zamanlar arasında yer alır. Bu dönemde hastalıklara yakalanma oranı artar ve iyileşme süresi uzar. O nedenle düzenli ve dengeli beslenerek bağışıklık sisteminizi olabildiğince geliştirmeniz, sağlığınız açısından faydalı olacaktır. 

Mevsim Geçişlerinde Hastalıklar Neden Artar?

Mevsim geçişleri küresel ısınmaya da bağlı olarak artık daha uzun sürmektedir. Bu durumun hastalıklara sebep olmasındaki ana neden, hava durumunun sürekli ve ansızın değişimlerdir. Anlık hava durumuna göre giyinmek ve yedek kıyafet bulundurmamak, zaman zaman rüzgarlara ve ansızın yağmura yakalanma durumları karşısında savunmasız kalmaya ve hastalıklara davetiye çıkarmaya işarettir. 

Mevsim geçişlerinde hastalıkların bir diğer yaygın nedeni de alerjik hastalardır. Mevsim geçişlerinde ağaçlar yaprak ve polen döktüğünden veya pek çok ağaç çiçek açtığından havada uçuşan toz unsurları artmakta ve alerji hastaları bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Alerji hastaları bu dönemde yoğun halsizlik, baş ağrıları, burun ve göz akıntısı ile uğraşırken, bağışıklıkları da düşer ve kişileri hastalığa daha açık hale getirir. 

Mevsim Geçişlerinde Hastalıklardan Nasıl Korunmak Gerekir?

Her hastalıkta olduğu gibi, mevsim geçişlerinde yaşanan hastalıklardan da korunmanın yöntemi, tabii ki beslenme ve spor desteğidir. 

Mevsim geçişlerinde en sık görülen soğuk algınlığı, grip ve üst solunum yolu hastalıklarından korunmanın en kolay yolu, C vitamini bakımından zengin beslenmektir. Meyve ve sebze tüketimi şüphesiz her dönem sağlıklı kalmak için gereklidir. Ancak bu dönemin hastalığından korunmak için daha bir önem kazanmaktadır. 

Bol su tüketilmelidir. Vücudun temizlenmesi ve daima sirkülasyonun devam etmesi için su tüketimi çok önemlidir. Peki su tüketimi vücudu nasıl korur? Su, başta enzimlerin hayat kaynağıdır. Enzimler ise, metabolizmayı kontrol eden hayati fonksyonel birimlerdir. Bunun dışında, dolaşımın su ile yoğunlaşmasını ve vücuttaki atıkların hızlıca ve kolayca atılmasını sağlayarak sağlıklı kalmada ciddi bir kalkan oluşturur. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?