Yabancı El Sendromu

Yayın Tarihi : 2016/08/28 22:13 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/23 14:42 •
Kişinin ellerinden  birisinin bireyin bilincinden bağımsız, kendi bilinci varmış gibi hareket etmesine sebep olan nörolojik bir hastalıktır.
Yabancı El Sendromu

Yanancı El Sendromu Nedir?

Nadir görülen bir akıl hastalığıdır.Kişinin ellerinden  birisinin bireyin bilincinden bağımsız, kendi bilinci varmış gibi hareket etmesine sebep olan nörolojik bir hastalıktır. Bu hareketler titreme veya kasılma şeklinde olmamaktadır. Bu kontrolsüzlük sanki bilinçli hareketler gibi ortaya çıkar.

Bu sendrom ilk olarak kavranılan nesnelerin şekillerinin algılanmamasıyla kendini gösteren bir sendromdur. Daha sonra his kaybıyla birlikte elde yabancılaşma başlar.

Hastalık nöronlardan ve beyin loblarının birbiriyle iletişim kuramamasından kaynaklanmaktadır.

Epilepsi hastalarına uygulanan beynin yarım kürelerinin cerrahi işlemlerle ayrıldığı durumlarda görülebilmektedir. Ayrıca inme, ateş ve beyin ameliyatları da sebep olabilmektedir.

Kişi Kendi Kendini Boğmaya Çalışmaktadır

Bu sendromla ilgili ilk şikayet 1908 de görülmüş ve bir kadın sol elinin kontrolü dışında kendini boğmaya çalıştığını söylemiştir.

Bu durum depresyona giren bir kişide, sağ beyin ölme isteği duyduğu an, kişinin eli kontrolsüz bir şekilde kişiyi öldürmeye çalışabilmektedir.Başka bir deyişle kişi kendi kendini öldürmeye çalışmaktadır.

Bu rahatsızlığı ortaya çıkaran durumun çözümünün beyinde olduğu bilinmekle birlikte ilaçlı veya cerrahi olarak tedavisi henüz tam olarak bulunamamıştır.    

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?