Munchausen Sendromu Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/02/05 20:40 • Güncelleme Tarihi : 2020/09/26 13:23 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Karl Fredrich von Munchausen Rus-Osmanlı savaşında komutan olarak görev yapan bir komutandır
Munchausen Sendromu Nedir?

Karl Fredrich von Munchausen Rus-Osmanlı savaşında komutan olarak görev yapan bir komutandır. Munchausen 18. yüzyılda yaşadığı savaş anılarını o kadar abartılı bir şekilde anlatmıştır ki günümüzde yapay bozukluk olan hastalığa da ismini vermiş ve Munchausen sendromu olarak anılır olmuştur. 

Munchausen sendromunda kişi var olan bir hastalığın görülen belirtilerini çok daha fazla ilgi görmek için abartarak yaşamaktadır. 

Pek çok doktorun meslek yaşamında rastladığı bu hastalık tablosu kimi zaman doktoru yanlış yönlendirmeden dolayı hastalık teşhisinin yanlış konulmasına yol açmaktadır. 

Hastalığın ilerlemiş durumlarında ise kişi ilgi görebilmek için kendine bilinçli olarak zarar verebilir.

Sendromun etkilediği kişinin yol açtığı bu  durum ciddi sorunlara neden olabilir. 

Yaşadığı olayları haddinden fazla abartarak anlatan kişilerin bir uzmana danışmalarını öneriyoruz.

Munchausen Hastalığının Temelinde Psikolojik Travmalar Yatar

munchausen, kişilerin kendine olan ilgisini artırma isteğinden kaynaklı ortaya çıkar. genelde bu kişiler, özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde istedikleri sevgi ve alakayı görememiş, aile içinde yok sayılmış kişilerdir. Zamanla toplumda yer edindiklerinde ise, insanların ilgisini kaybetmemek için böyle bir yola başvururlar. yani bu hastalığa sahip kişiler aslında iyi niyetlidir ve tek istedikleri ilgi odağı olmaktır. 

ancak tedavi edilmediğinde zararlı boyutlara gelebilecek de tehlikeli bir durumdur. 

Kişinin, bir süre sonra olayları çok abartması çevresindeki insanların artık dinlemek istememesi ile daha üst seviyeye ulaşır. bu aşamada hasta, daha çok fark edilebilmek için bir hastalık türetir veya kendine zarar verir. yine yapmak istediği, insanların ilgisini kendi üzerine çekmek ve fark edilmeyi istemektir.

Munchausen Kişilere Nasıl Yaklaşılmalıdır?

Bu hastalığı taşıyan kişilerin ailesine çok iş düşmektedir. çünkü hastanın ancak zihinindeki “ben ilgiyi haketmiyorum, değersizim”  algısını değiştirebilirlese başarılı olabilirler. bu da ailenin tutumu ile mümkün olabilecektir. Bu sebeple uzman desteğini aile desteği de takip etmeli ve öneriler dikkate alınmalıdır.



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?