Obesite (Şişmanlık) Günümüzün Giderek Artan Tehlikesi

Yayın Tarihi : 2018/07/16 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/13 08:16 •

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; dünyada 400 milyonun üzerinde şişman ve yaklaşık 1.6 milyar fazla kilolu birey bulunmaktadır.

Obesite (Şişmanlık) Günümüzün Giderek Artan Tehlikesi

Son yıllarda tüm dünyada şişmanlık (obezite) görülme sıklığı giderek artmaktadır. Şişmanlık, sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak da tanımlanabilir. Erkeklerde, normalde  vücut ağırlığının ortalama %15-20’sini, kadınlarda ise %25-30’unu yağ dokusu oluşturmaktadır. Erkeklerde bu oranın %25, kadınlarda ise %30’un üzerine çıkması durumunda ise şişmanlıktan söz edilebilir. Şişmanlık tıp diliyle de obeziteye bir çok etken neden olabilmektedir. Bireyin yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, medeni durumu, beslenme alışkanlıkları veya bedensel aktiviteleri şişmanlık üzerinde rol oynayabilir. Günümüzde fazla kiloluluğun (hafif şişmanlığın) ve şişmanlığın görülme sıklığı giderek artmaktadır. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 400 milyonun üzerinde şişman ve yaklaşık 1.6 milyar fazla kilolu birey bulunmakta ve 2015 yılında bu rakamın sırasıyla 700 milyon ve 2.3 milyara ulaşacağı da uzmanlarca tahmin edilmektedir. Dünyanın hemen hemen tüm bölgelerinde şişmanlık sıklığı artmakta, bu durum sadece yetişkin kadın ve erkekleri değil, çocukları ve gençleri de etkilemektedir.

Kalp ve damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, bazı kanser türleri, kas ve iskelet sistemi hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasına, yaşam kalitesinin azalmasına ve ölümlere yol açan şişmanlık, sadece küresel boyutta bir halk sağlığı problemi olmakla kalmayıp, ülke ekonomilerine olumsuz yönde etki eden bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Şişmanlıkla mücadele de koruyucu sağlık hizmetlerine büyük görev düşmektedir. Ülkemizde giderek yaygınlaşan aile hekimliği kapsamında, bireyler şişmanlık yönünden aile hekimlerine danışmalıdırlar. Özellikle anne ve babalar da çocuklarını bekleyen potansiyel obesite tehlikesi yönünden gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarından da destek almalıdırlar.  

Diyetin Ön Şartları Nelerdir? 

Kilo bazen sağlık problemlerinin bir sonucu olsa da, çoğu zaman yeme bozukluğundan kaynaklanmaktadır. Ancak kilo ile hayatımıza giren sağlık problemlerinin oranı oldukça fazladır. Bu sebeple sadece zayıflayana kadar spor yapmak değil; hayat boyu yeme ve yaşama alışkanlıklarını düzenlemek gerekir. Özellikle paketli ve doğal olmayan yiyecekleri tüketmekle başlanmalıdır.

Diyet mutlaka uzman eşliğinde yapılmalıdır. Bu sebeple diyetten önce yapılacak tahliller, kilonun sebebi hakkında doğru bilgi verebilir ve sonucun daha kolay ve ulaşılabilir olmasını sağlar. 

Diyet Öncesi Önerdiğimiz 7 Temel Tahlil

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?