Omega-3 Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/08/15 14:57 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/27 17:07 •

Omega-3 yağ asitleri 'esansiyel' yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerden almanız gerekir.

Omega-3 Nedir?

Günümüzde Omega 3 sıklıkla konuşulan bir madde olmuştur. Peki Omega 3 nedir ve sağlığımıza ne tür yararları vardır? Tahlil.com olarak sizler için Omega 3'ü analiz ettik.
Omega-3 yağ asitleri 'esansiyel' yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerden almanız gerekir. Omega-3 yağ asitleri 'esansiyel' yani temel yağ asitleri olarak bilinir. İnsan beslenmesinde yer alan önemli omega-3 bağı ihtiva eden yağ asitleri anahtar görev yapanları EPA (Eicosapantaenoik asit) ve DHA’dır (Docosahexaenoik asit). Esansiyel olan bu yağ asitlerinin yeterli miktarda alınamaması başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirecektir.
Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar; çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam eder.

Omega 3 Neden Önemlidir?

İnsan vücudunda mineraller ve vitaminlerin çoğu dışarıdan hazır olarak alınır. Süt, sebze ve meyvelerin tüketim oranları insanlar arasında fazla olduğu için, bu besinlerden alınan vitamin ve minerallerin neredeyse tamamına yakını kolaylıkla tüketilebilmekte ve eksikliği fazla görülmemektedir. Ancak omega 3 özel bir yağ çeşitidir ve en fazla bulunduğu ürün, deniz ürünleridir. Dolayısıyla deniz ürünlerinin pek tercih edilmediği yörelerde omega 3 e bağlı eksiklikler çok daha fazla göze çarpmaktadır.

Omega 3 özellikle soğuk su balıklarında bulunur. Bu balıklar, soğuk sulardan korunmak ve yaşamlarını devam ettirebilmek için dokularının üzerini yağ tabakasıyla örterler. İşte balık yağı denilen bu tabaka, omega bakımından en zengin yağdır.

Omega 3 yağı, beyin gelişiminde oldukça önemlidir. Bu sebeple anne karnında bebek gelişimi başladığından itibaren; folik asit ve balık yağı takviyeleri başlar. Anne adayına ya haftada 2 kez balık yemesi yada takviye şekilde bu mineralleri tamamlaması tavsiyelerinde bulunurlar.

Beyin hücreleri, çocukluk yaştan itibaren bölünme yeteneğini kaybeder. Bu sebeple beyin yeni nörom üretmez ancak var olan nörüonlar aktif olarak kullanıldıkca ve beslendikçe gelişimini devam ettirir. İşte bu bilime dayanarak; okul çağında ve aktif çalışma döneminde yine beyin temelli öğrenmeler ve gelişim ön planda olduğu için omega 3e ihtiyaç vardır. Ya da yaşlılıkta kalp hastalıklarını, unutkanlığı ve nöronlara bağlı hastalıkları engellemek için de yine omegaya ihtiyaç vardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?