Kontakt Lens Nedir? Nasıl Görüş Sağlar?

Yayın Tarihi : 2015/05/29 11:38 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/16 12:52 •

Kontakt lensler direk göze temas eder

Kontakt Lens Nedir? Nasıl Görüş Sağlar?

Kontakt lensler direk göze temas eder. Özel olarak şekillendirilmiş bir plastik disktir.
Göz korneasının üzerine yerleştirilerek kullanılır. Lensler belirtilen rahatsızlığa göre ışığı göz retinasına odaklayacak şekilde tasarlanmıştır.
Böylece düzgün ve doğru şekilde odaklanan ışık ile sağlıklı görme sağlanacaktır. Bu lenslerin kullanımı sırasında lens bakımına ve hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. 

Hangi Göz Kusurlarında Kontakt Lens Kullanılır?

Göz, görmeyi sağlayan organdır. Göze gelen ışık öncelikle mercekte sonra korneada kırılır ve retina denilen sarı beneğe aktarılır. Burada görüntü ters ve küçüktür. Göz sinirleri buradan aldığı sinyalleri kör noktada toplar ve damarlar sayesinde buradan alarak beyine iletir. Beyin, bu görüntüyü değerlendirir. Düz ve normal boyutlarında algılayarak kişide tepkiyi düzenler.

Göz kusurlarına sebep olan hastalıklarda; görüntü retinanın önüne veya gerisine düşer. Yani göz yuvarlağı doğru boyutlarda değilse öne veya arkaya doğru uzamışsa görüntü retinaya yetişemez ve retina önüne düşer. Veya göz sağa sola şişkinse, retina önde kalır ve görüntü gerisine düşer. Bu durumlarda kontakt lens kullanılabilir.

Kısaca gözlük kullanılabilen hastalıklara kontakt lensler de kullanılabilir ve etkili olurlar. Yaşlılığa bağlı hastalıklarda; presbitlik, katarakt gibi göz hastalıklarında ise kontakt lensler kullanılmaz ve bir işlevi yoktur.

Lens ve Gözlük Takmak Arasında Fark Nedir?

Gözlük ve lens, aynı hastalıklar için kullanılır. Dolayısıyla görme açısından hangisini kullandığınızın bir önemi yoktur. Her ikisinde de kullanım süresince gözde görme bozukluğu düzeltilir ancak bu durumların kalıcı tedavilerini içermez. Ancak lenslerin kullanımı ve bakımı çok daha zordur. Lensler düzenli aralıklarla çıkarılmalı, temizlenmeli ve temiz ellerle müdahale edilmelidir. Gözlükte ise kullanımda düşme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır.

Kısacası hangi tedavi yöntemini kullanırsanız kullanın, zorlukları ve avantajları vardır. Bu kesinlikle hastanın tercihlerine göre değişen durumlardır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?