Kulak Kültürü Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/20 07:38 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Kulak; diğer dış bağlantılı organlarda olduğu gibi enfeksiyonla karşılaşabilen bir organdır. Kulakta bulunan ve hastalık yapıcı özelliği olan bakteri ve mikroorganizmaları mikrobiyolojik yönden inceleyen ve varlığını saptayan tahlil ise kulak kültürüdür.

Kulak Kültürü Nedir?

Kulak; diğer dış bağlantılı organlarda olduğu gibi, enfeksiyonla karşılaşabilen bir organdır. Kulak enfeksiyonları 2 şekilde görülür. Bu enfeksiyonlar ise dış-orta kulak enfeksiyonu ve iç kulak yolu enfeksiyonudur.

Kulak Kültürü Neden Yapılır?

Kulakta enfeksiyonun olup olmadığını ve eğer enfeksiyon var ise enfeksiyona etken olan mikroorganizmayı ortaya çıkarmak ve belirlemek için kulak kültürü tahlili yapılır.

Kulak Kültürü Tahlili Nedir?

Kulak kültürü tahlili kulakta hastalığa yol açan ve patojen olarak da adlandırılan mikroorganizmaların varlığını ortaya koymak ve ortaya çıkarılan mikroorganizmanın sebep olduğu enfeksiyonu da tedavi etmek için kullanılacak antibiyotiğin belirlendiği bir mikrobiyoloji tahlilidir.Bu tahlil mikrobiyoloji laboratuvarlarında mikrobiyoloji uzmanlarınca gerçekleştirilmektedir. Kulak kültürü sonuçlarında üreme olması durumunda kişide enfeksiyona sebep olan mikroorganizma da ortaya çıkarılmış olur.Kulakta çoğunlukla bakteriler enfeksiyona yol açmaktadır.Belirlenen bakterilerin yol açtığı enfeksiyonun tedavisi için ise antibiyotikler kullanılır.Bu antibiyotiklere hassaslık ve direncin ortaya koyulması için ise antibiyogram testi yapılmaktadır.
Kulakta kimi zaman mantarlar da enfeksiyon yapar.Kulak kültürü tahlilinde enfeksiyona sebep olabilen mantarların da tanısı koyulabilmektedir.

Kulak Kültürü Nasıl Yapılır?

Kulak kültürü, kulaktan steril eküvyon (pamuklu çubuk) yardımıyla alınır. İltihap; dış ve orta kulaktaysa, antiseptik bir  madde ile silinir. Örnek dış kulaktan alınacaksa; deri alkolle silinmelidir. Kullanılan eküvyonund a steril olması testin güvenirliliği açısından önemlidir.
Kulak kültürü için alınan örnek Mikrobiyoloji laboratuvarlarında insan kanlı ve EMB besiyerlerine steril öze aracılığı ile ekilir.37 derece santigratta etüvlerde inkubasyona tabii tutulur. Ortalama 2 gün süreyle üreme olup olmadığı takip edilir.Kültür sonucu laboratuvarda görevli mikrobiyoloji uzmanı tarafından değerlendirilir.

Kulak Kültürü Nasıl Yorumlanır?

Kulakta hastalık yapmayan mikroorganizmalar da bulunmaktadır.Bunlar dış kulak yolunda bulunur.Bu tür bakterilerin üremesi saptandığında bu normal flora olarak değerlendirilip hastalık yapıcı bir etken olarak belirtilmez.Bu tür sonuçlar ''Normal Dış kulak Yolu Flora Elemanları Üredi'' olarak raporlanır. Bu durumda bir tedavi planlanmayacaktır.
Kulak kültüründe hastalık yapıcı bir mikroorganizma ürediğinde ise, ilgili etkene karşı antibiyogram testi yapılarak test sonuçlanır. Antibiogram testi ile, patojen mikroorganizmaya karşı tedavide uygulanacak antibiyotikler belirlenir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?