Östrojen Eksikliği ve Belirtileri
Östrojen sadece adet döngüsünü değil; kemik sağlığını, genç bir cilde sahip olmayı, vücut ölçülerinin oranlanmasına yardımcı olmak gibi pek çok mekanizmada görev sahibidir.
Menapoz dönemine giren kadınlarda, östrojen üretiminin azalması durumuna sıkça rastlanmaktadır. Menopozda, kadında yumurtalar tükendiğinden östrojen de üretilemez. Kadınlar doğduklarında belli bir sayıda yumurta ile doğarlar. Yumurtalar sırası geldiğinde büyüyüp çatlarlar. Yumurtalar doğumdan itibaren azalmaya başlar. Bu azalma adet dönemiyle başlar ve sürekli devam eder. Ortalama 50 yaş civarı da tükenir. Bazı kadınlarda nadir de olsa bu tükenme 40 yaşlarında gerçekleşir. Bu genetik destekli bir olaydır. Genelde kızın yumurta rezerv sayısı, annenin yumurta rezerv sayısı ile paralellik gösterir. Dolayısıyla menopoza girme yaşları da hemen hemen aynıdır.
Menopozda östrojen tahlili yapıldığında östrojen hormonunun değerlerinin düştüğü görülecektir. Menapozun başlamasıyla birlikte östrojen değeri 60 pg/ml nin altına iner. Menopoza girmiş kadınlarda östrojen tahlil sonuçları 40-10 pg/ml gibi çok düşük değerlere kadar iner.
Östojen eksikliği menopoz dışında da olabilir. Bunun nedeni ise; yumurtalıklardan östrojen üretilmesini sağlayan hormonların yetersizliğidir. Ayrıca stres, ağır egzersiz, aşırı zayıflık da östrojen eksikliğine yol açabilir. Östrojen eksikliği kendini adetlerin durmasıyla gösterir.
Adet Döngüsü Kadın İçin Bir Lütuftur
Adet döngüsü; hormon kontrolünde gerçekleşen, üreme yeteneğine sahip kadının, yumurtalarının aktif ve döllenmeye hazır halde bulunması neticesinde her ay bir yumurta geliştirmesi olayıdır. Eğer bu yumurta spermle karşılaşırsa gebelik meydana gelir ve yeni bir canın oluşma süreci başlar. Bu yumurta bir spermle karşılaşmazsa da büyümesini tamamladıktan sonra atılmak üzere rahim kanalına verilir.
Bu olaylar pek çok hormon kontrolünde sağlansa da bunların en önemlisi östrojen hormonudur. Östrojen sadece adet döngüsünü değil; kemik sağlığını, genç bir cilde sahip olmayı, vücut ölçülerinin oranlanmasına yardımcı olmak gibi pek çok mekanizmada görev sahibidir.
Östrojen eksikliği bulunan kadınlarda çeşitli belirtiler görülebilir
Kemik erimesi: Östrojen eksikliğinde sıkça görülmektedir.
Sıcak basmaları: 3-5 dakika sürer, terleme ve çarpıntı da olur. Bir günde farklı sayılarda meydana gelebilir.
Vajinada Atrofik değişiklikler: Vajina girişini örten mukoza incelir ve kurur. Cinsel ilişkide ağrı vajinada darlık olur. Ayrıca idrar yolları ile ilgili yanma, idrar kaçırma, sık idrara çıkma gibi çeşitli şikayetler görülür.
Kalp ve Damar hastalıkları: Östrojenin kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır. Menopozdan sonra östrojenin bu koruyucu etkisi kalktığından kadınlarda kalp hastalıkları riski daha da artar. Östrojen eksikliğinde cilt incelir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|