Sifilis Tahlili

Yayın Tarihi : 2018/06/18 08:23 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/03 20:04 •
Sifilis , frengi olarak da bilinen bir bakterinin neden olduğu tedavi edilmediğinde kronikleşen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.
Sifilis Tahlili

Sifilis , frengi olarak da bilinen bir bakterinin neden olduğu tedavi edilmediğinde kronikleşen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır.Antibiyotik kullanımıyla tedavi edilebilmektedir.
Sifilis tanısında çeşitli tahlil yöntemleri kullanılmaktadır. Sifilisin (Frengi) tanısı özel mikroskopik ve histopatolojik inceleme yöntemleri ile etken bakterinin gösterilmesi ve serolojik testlerle konur.
Serolojik olarak kanda antikor araştıran testler yapılır. Primer sifilizden 4-8 hafta sonra pozitifleşen VDRL (Venereal Disease Reseach Laboratory) ve RPR (Rapid Plasma Reagin) testleri taramada ve tanıda en sık kullanılan tahlillerdir.Bu testler birçok laboratuvarda bulunmakta ve uygulanmaktadır.Ancak bu testlerle yalancı pozitiflik veya negatiflik olabilmektedir.
Kesin tanıda ise daha duyarlı ve özgül, ancak daha pahalı ve daha ayrıntılı olan ileri teknik gerektiren farklı tahlil yöntemleri kullanılmaktadır.Bu tahlil yöntemlerinin başlıcaları ise TPHA, FTA-ABS, PCR dır. Bunlar daha çok tanıyı doğrulamak amacı ile gelişmiş laboratuvarlarda çalışılmaktadır

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
m************** :

Hocam ben 3 ay sonra VDRL VE RPR YAPILDI ZAYIF POZITIF CIKTI LEPRAYA YONLENDIRDILER ORADADA YAPILDI VDRL RPR NEGATIF CIKTI AMA SON 4 GUNDUR MIDEM BULANIYO SIFILIS IKINCI EVREDE BULANTI YAPAR DIYORLAR NE DERECE RAHATLAYA BILIRIM


Cevap:

RPR gibi antikor testleri; geçmişte sifiliz geçirmiş bireyleri veya benzeri bir hastalık taşıyanları da, yalancı pozitif olarak gösterdiğinden; PCR doğru teşhis için büyük güvenilirlik sunmaktadır.

m************** :

Hocam kesin sifilis tanisi iliskiden nekadar zaman sonra % 100 sonuclanir


Cevap:

VDRL, RPR, TPHA, ELIZA gibi serolojik testler; vücudun T. pallidum'a karşı ürettiği antikorların tespitine dayalı olduğundan; testin yapılabilmesi için hastalığın bulaşmasından sonra minimum 1-4 hafta"pencere dönemi" adı verilen bir süre boyunca beklenilmesi gerekmektedir.Diğer taraftan PCR metodunun böyle bir süreye ihtiyaç duymaması, erken tanı imkanı sunmaktadır.

?