Paget Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/02/14 11:36 • Güncelleme Tarihi : 2020/11/18 14:20 •
Paget hastalığı kemik erime hastalığından sonra en yaygın kemik hastalığıdır
Paget Hastalığı Nedir?

Vücut kendi sistemini korumak üzere görevlendirilen yapılarla korunur. Paget hastalığı yaşayan kişilerde kemikler güçsüzdür ve hızla kemik yıkılmaları, yani kemik yapısının bozulmaları görülür. Vücut bunu tamir etmek ister ve bunu yapmak için de çok fazla yeni kemik doku üretir. ancak oluşturulan yeni kemikler, gerçek kemikler gibi sağlam ve dayanıklı değildirler. daha yumuşak yapıda, daha kırılgan ve dayanıksızdırlar. ayrıca kontrolsüz bir şekilde üretildiklerinden, sayıca da daha fazladırlar. 
Paget hastalığı kemik erime hastalığından sonra en yaygın kemik hastalığıdır. Paget hastalığında çok fazla miktarda kemik dokusu parçalanır. 

Paget Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genelde belirtisizdir ve hastadan çekilen röntgenle anlaşılır. 40 yaş üstü kişilerde görülme sıklığı fazladır. Genel olarak kemiklerde ağrı, karıncalanma şikayetleriyle başlar.
Fakat bazı hastalarda kemik ağrısı, baş ağrısı, artrit, kalp yetmezliği ve kemik kırılmaları gibi belirtiler oluşturabilir.
Genelde pelvis, omurga, kafatası, tibialis (tibia) ve uyluk kemiğinde (femur) meydana gelir.

Paget Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın tanısı en sık röntgen ile konur. Bunun dışında kemik sintigrafisi, kanda bakılan alkalen fosfataz enzim ölçümleri hastalığın tanısının konmasına yardımcı olur. Eğer başka kemik hastalıkları ile arada bağlantı kuruluyor ise doğru teşhisi yapabilmek için kemik biyopsisi de yapılması gerekebilir. 
Paget Hastalığının Tedavisi Var mıdır?
Paget hastalığında ilaç tedavisi uygulanır. Kullanılan ilaçların stereoid içerikli olmaması gerekir. Genel olarak osteoporoz tedavisinde kullanılan bifosfonatlar ve kalsitonin gibi kemik dokusunu destekleyen ilaçlar kullanılır. 
Paget Hastalığı Osteoporoza Benzer
Osteoporoz, yaş almaya bağlı olarak kemik yapısında güçsüzlük meydana gelmesi ve bundan dolayı zarar görmeye, kırılmaya yatkın olması bunun yanında kemik dokusunun kaybolmaya başlayarak boy küçülmelerinin görüldüğü bir hastalıktır. Bu sebeple paget hastalığı ve osteoporoz arasında bağlantı kurulur. 
Yine bu sebepten dolayı paget hastalığı teşhisi konan kişilerde osteoporoza yakın bir tedavi uygulanır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?