Raşitizm Nedir? Raşitizm Tanısında Hangi Tahliller Yapılır?

Raşitizm, genellikle 3 ay- 2 yaş arası çocuklarda görülen bir hastalıktır. Kalsiyum ve fosfor gibi kemiklerin gelişiminde önem arzeden minerallerin kemiklerde normalden az bulunmasına bağlı olarak ortaya çıkar.
Her yaşta görülmesine rağmen daha çok çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı olarak görülür. Raşitizmli hastalarda diş daha geç çıkar. El ve ayak bilekleri ise normalden daha geniştir.
Hastaların göğsünde küçük şişlikler vardır.Raşitizm hastası çocuklarda büyüme geriliği, yaşıtlarından kısa kalma gibi belirtiler dikkat çeker. Yürürken bacaklarda eğrilik gözlenir.
Bu belirtilerin hemen hepsi kalsiyum yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkar.
Raşitizmli bebeklerin yürümesi ve emeklemesi geç olur. Kaslarında ise zayıflık gözlenir.
Raşitizm Tanısı Nasıl Koyulur?
Kemikleri gösteren radyolojik filmler çekilir.Ayrıca kanda kalsiyum, fosfor ve ALP (alkalen fosfataz) düzeyleri bakılır.Muayene bulguları da tanıda çok önemlidir.

Yorumlar
Yorum |
---|
Bilgi Yok :
KALSİYUM 10.3
Cevap:
Test sonuçlarının rapordaki referans değerlerini de yazmalısınız.Lütfen sorularınızda büyük harf kullanmayınız. Büyük harf kullanılarak sorulan sorular cevaplanmamaktadır |
Popüler Blog Yazıları
Akut Apandisit Hakkında Bilinmesi Gerekenler Sepsistemi Nedir? Düzenli Uyku Migreni Engelliyor Depresyon Erkeklerde de Sık Görülüyor Ayakta Çıban Oluşma Sebepleri Nelerdir? Hodgkin’s Hastalığı Nedir? Entomofobi Nedir? Herpes (Uçuk ) Nedir? Uçuk Nasıl Oluşur? Beyne Az Kan Gitmesi Düşme Sebebidir Tiroid Hastalarında Saç Dökülmesi Daha Çok Görülür CMV (Sitomegalovirüs) Virusu Hamilelikte Neden Tehlikelidir? Cilt Kanseri Tanı ve Tedavisi

