Pasif İçici Olmayın!

Yayın Tarihi : 2016/04/03 09:32 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/07 06:29 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Sigara, binlerce kimyasalın yanı sıra nikotin içeriğinden dolayı bağımlılığı hızlı olan maddelerdendir.

Pasif İçici Olmayın!

Sigara, binlerce kimyasalın yanı sıra nikotin içeriğinden dolayı bağımlılığı hızlı olan maddelerdendir. Sigara tüketimi sadece içerek olmaz. Sigara içilen ortamda uzun süreli kalmak da sigara içmek kadar etkili ve zararlıdır. Sağlığınız için pasif içici olmayın. Sigara içilen ortamlarda mümkün olduğunca vakit geçirmeyin. 

Sigaranın sağlığa zararlarını artık toplumda bilmeyen yoktur. Hatta bu bilgiler öyle yaygındır ki; sigara içenler dahi tüm zararlarına hakimdir ve hatta sigara paketlerinin üzerinde gerek resimlerle, gerek yazılarla bu zararlar bildirilmekte ancak buna rağmen içen sayısı hiç azalmamaktadır.

Artık toplumun bilinçlenmesiyle birlikte, sigara içen sayısı azalmasa dahi, içmeyenlerin de artık ciddi tepki gösterebildiği bir zaman dilimine geçilmiş bulunulmaktadır. Önceden sigara içmek bir sosyal statü olarak algılanır; insanlar otobüste, lokantada, toplantılarda içer veya içenlere sessiz kalırlardı. Ancak artık bu durum aşılmış ve sigara içmeyenlerin rahatsızlık duymaması adına bu durumların önüne geçilmiş ve kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirilmiştir.

Bitkilerde etilen adı verilen bir gaz formunda bir hormon vardır. Bu gaz meyvelerin olgunlaşmasını, hatta olgunlaşmada ileri gidip yaşlanmasını sağlar. Hatta bu sebeple denir ki; olgunlaşmamış cennet hurmasının yanına bir elma koyarsanız cennet hurması hızlı bir şekilde olgunlaşır. Bunun sebebi, bu etilen gazıdır. Havada bulunan etilen, diğer canlıları da etkiler.

Aynı gaz, çürütücü faktör olarak da karşımıza çıkar. Eğer bir sepette bir mandalina çürümüşse, gerik kalan mandalinaların da bozulması çok hızlı olur. Yine etilen etkisi denir buna.

Bu durumların hepsi de bitkilerde pasif içiciliktir aslında. Tıpkı sigara içen tek bir insanın, sigarasından çıkan dumandan tüm odadaki insanları etkilemesiyle aynı şeydir. Gaz formunda olan tüm bileşikler havaya karışır. Havadan alınan oksijenle birleşir ve solunduğu zaman kana nüfuz eder. Dolayısıyla sigara içmeyen bir insan da, sigara içen insana yakın olarak zarar görür.

Pasif içicilik sadece ortamda bulunmakla gerçekleşmez. Sigara güçlü zehirler taşıyan bir kimyasaldır. Dolayısıyla kıyafetlere, saça ve deriye de siner. Öyle ki, büyük sigara tiryakilerinin cilt renklerini de soluk olarak görürüz. Sigara içen bir baba, bebeğine her sarıldığında, bebek bir sigara içmiş kadar zehire maruz kalır. Yani sadece havadaki aktif zehir değil, kıyafet ve vücuda bulaşan zehir de çevredekilerin aktif içici olmasına sebep olur.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?