Pankreas ve İşlevi
Pankreas, vücutta karın boşluğunun hemen üst kısmında yer alan hassı ve uzun bir organdır.
Pankreas, vücutta karın boşluğunun hemen üst kısmında yer alan yassı ve uzun bir organdır.
Özellikle yağ ve proteinlerin sindirimi hususunda görevli hormonların sentezinden sorumludur.
Pankreas oldukça hayati önem taşıyan bir organdır. Hastalanması halinde mutlak tedavi gerekir. Pankreasta sıklıkla görülen hastalıklara pankreas kistleri, travma sonrası kistler ve pankreas kanseri örnek olarak verilebilir.
Pankreas Vücutta Ne İş Yapar?
Pankreas, ürettiği sıvı sayesinde sindirime yardımcı organlardandır. Pankreas mide tarafından uyarıldığında özsuyunu mideye salgılar. Mide bu özsu sayesinde proteinlerin sindirimini yapar. Pankreasın sadece kendisi değil özsuyunu boşalttığı kanallarında temiz ve sağlıklı olması gerekir. Aksi takdirde sadece sindirim sorunları değil, dolaşım sorunları da ortaya çıkacaktır.
Vücutta Her Organ Sistematik Çalışır
Vücutta hiçbir olay tek başına bir organla çalışamaz. Her birinin görevini yapabilmesi için diğer organlarla münasebet halinde olması gerekir. Örneğin solunumun ana organı akciğerdir ancak; burun veya ağız yolunda bir problem olduğunda da bu akciğerlere sirayet edebilir ve çalışmasını aksatabilir. Mesela üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız ve bunun sebep olduğu hasar akciğerlere iniyorsa zatüreyle karşı karşıya kalırsınız.
Pankreasta aynı bu mekanizmaya sahiptir ve sindirimde yardımcı bir organdır. Sindirimin ana organları; ağız, yutak, yemek borusu, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktır. Yardımcı organlar ise; karaciğer, safra ve pankreastır. Yani yediğiniz bir besinden maksimum faydalanmak, rahatsız etmemesini sağlamak için yapılması gereken en önemli şey, bu yapıların hepsinin sağlıklı olmasını kontrol etmektir.
Tabii ki bu organlardan birinin hastalanması tüm sistemi çökertmez. Ancak kronik olarak hastalık halinde kalması, uzun süre sonucunda olumsuzluklara sebep olacaktır. Bu sebeple her organda olduğu gibi pankreas hastalıkları da önemsenmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Gerekirse uygun tedaviler alınmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.