Potasyumun Görevi ve Tahlili

Yayın Tarihi : 2018/09/12 21:30 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/24 09:26 •

Potasyum (K) hücreler içinde bulunan katyon madenlerin başınadır. Hücre içinde en çok potasyum minerali bulunur.

Potasyumun Görevi ve Tahlili

Potasyum (K) hücreler içinde bulunan katyon madenlerin başınadır. Hücre içinde en çok potasyum minerali bulunur. Potasyum kasların işlevinde çok önemli bir yer tutar. Sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar. Özellikle kalp kasının düzenli çalışması vücuttaki, kalp kası hücresindeki ve kandaki potasyum düzeyleriyle çok yakından ilgilidir.

Potasyum, sodyum (Na) mineraliyle birlikte çalışır. Yani vücutta sadece potasyumun değil, sodyumun da varlığı ancak potasyumun görevini doğru yapabilmesini sağlar. Sodyum ve potasyum pompası adı verilen sistem; hücreler arası haberleşmeyi, iletilerin hızlıca gönderilmesini ve vücudun hızlıca tepki verebilmesini sağlar. Özellikle nöron adı verilen beyin hücreleri bu potansiyelden güç alarak çalışır ve bu yüzden vücuttaki potasyum miktarı son derece önemlidir.

Potasyum Fazlalığında Meydana Gelen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Hücre içinde fazla düzeyde potasyum bulunması aynı zamanda hücrelerdeki protein sentezi için de gereklidir. Potasyumun vücuttan böbrekler aracılığıyla atılmaktadır. Böbrek yetmezliğinde ,böbrekler yeterli düzeyde çalışmadığından vücuttan potasyum atılımı yavaşlar ve potasyum düzeyi yükselir. Bol su içmek ise, böbreklerin sağlığını korumak için olmazsa olmazlardandır.

Ayrıca aşırı su kaybı, damar içine aşırı düzeyde potasyum verilmesi ve Addison hastalığı gibi durumlarda da kandaki potasyum düzeyi çok artmaktadır. Bu duruma “hiperkalemi” denilmektedir. Hiperkalemide yani potasyum yüksekliğinde kalp atış sayısının ve kasılma gücünün azalması, bilinç bulanıklığı, kas ağrıları ve güçsüzlüğü gibi belirtiler gelişmektedir. Potasyum fazlalığında kalp fonksiyonlarında meydana gelen bozulma nedeniyle potasyuma kalbin zehri adı da verilmektedir.

Potasyum Azlığında Meydana Gelen Rahatsızlıklar Nelerdir?

Vücutta potasyum azlığı gelişmesi daha sık rastlanan bir olaydır. Sindirim kanalı salgıları potasyum yönünden zengindir. Uzun süreli aşırı kusma ve ishaller potasyum kaybı yoluyla kanda potasyum azalmasına (hipopotasemi) yol açabilirler.

Yetersiz beslenmeyle birlikte tümör varlığı ve bazı kronik enfeksiyon hastalıklarında da hipopotasemi yani potasyum düşüklüğü meydana gelebilir.

Kortizol hormonu, böbreklerden potasyum atılmasını çoğaltmaktadır. Cushing hastalığı gibi kortizol salgısının yükseldiği durumlarda da kanda hipopotasemi gelişebilmektedir. Kanda potasyum azlığına bağlı olarak kalp atışlarında hızlanma, kalpte genişleme, kaslarda güçsüzlük, sinirlilik gibi belirtiler gelişebilmektedir. Besin olarak aldığımız po­tasyum kaynağı, besin olarak yediklerimizin hücre materyalidir.

Potasyum tahlilinin normal değerlerini öğrenmek ister misiniz?

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?