PROSTAT NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?

Yayın Tarihi : 2018/03/26 18:58 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/26 18:58 •
Doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrartorbasının çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir
PROSTAT NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?

Doğuştan itibaren her erkekte bulunan ve idrartorbasının çıkışını çepeçevre saran bir salgı bezidir. İdrar yollarınınsavunmasını yapan ve meniye katılan birtakım salgılar üretir. Prostat belirlibir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan birorgandır. Belirli bir yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisiile yavaş yavaş büyümeye başlar; bu büyüme tamamen fizyolojiktir.

 Prostatınbelirtileri arasında; idrar yaptıktan sonra boşalamama hissi, sık sık idraragitme, idrar yaparken kesik kesik yapma, sıkışık bir şekilde ve sık sık koşarakaciliyet hissi ile tuvalete gitme, idrar yaparken akımın çok ince olması,idraryaparken ıkınmak zorunda kalmak geceleri 2 ya da daha fazla tuvalete kalkmaihtiyacı,ince ve ayak dibine doğru ileri atım yapamadan idrar yapmak,idrar yapmasonrası damlamalar olması,idrar kaçırma,mesanenin dolarak şişmesi ve idrar yapamamasonrası şiş bir karınla hastaneye gitmek belirtiler arasında sayılabilir.

Ürolog prostatın hassasiyetini anlamak için parmağı ile muayene yapar.Müdahale ile pen*sten akıntı gelirse bu sıvıda incelenir.

Prostat kanseri, kişide hem genetik hem de genetik olmayan faktörlere bağlıolarak gelişebilir. Genetik faktörler, kalıtsaldır ve değiştirilmesi pek mümkündeğildir. Genetik olmayan faktörler; beslenme, egzersiz veya kişinin çevresinebağlı gelişen çevresel faktörlerdir. Genetik olmayan bazı faktörler, sağlıklıhücrelerin kansere dönüşmesine  sebepolabilirken, çevresel faktörlerle bağlantısı olmadığı bilinen diğer kanserler,genetik yatkınlık sonucu oluşabilir. Genetik yatkınlık, ailesinde aynı kansertürünün görüldüğü durumlarda, kişinin o kanser türüne karşı yüksek risk taşımaolasılığı anlamına gelir.

Prostat hastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulugıdalar almamalıdır. Ayrıca prostat erkekleri hem psikolojik hem de sosyalyönden olumsuz etkilemektedir. Prostat kanserinin görüldüğü, genellikle 50yaşını geçen erkeklerin yüzde 50'sinden fazlasında prostat büyümesi degörülüyor. Tipik bir belirtisinin olmaması sebebiyle sinsi bir hastalık olarakdeğerlendirilir. Bütün kanserler arasında yaşla birlikte en hızlı artışgösteren kanser tipi prostat kanseridir.

Prostat kanserini önlemek için sebzeler, likopen içeren besinler, denizürünleri, tahıllar, E vitamini kabuklu kuruyemişler, soya fasulyesi, tatlıpatates ve avokado, yeşil çay, soya ve nar suyu tüketilmelidir. Prostathastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulu gıdalar almamalıdır.

Kanser olmadığı kanısına vardıktan ilaçla tedavi ve cerrahi yöntem konusundabilgi doktorunuz bilgi verecektir. Tıbbi tedavi bugün birçok hastadauygulanıyor. Prostatı küçültebilen veya idrar yollarını açarak hastaların daharahat idrar yapmasını sağlayan bir takım ilaçlar bulunmaktadır. Artık pek idraryapamaz hale gelmiş, yani prostat idrar yolunu tamamen tıkamış veya ilaçlararağmen şikayetleri çok fazla olan ve bunun ötesinde prostat, idrar yolunutıkamış, idrar kesesinin hacmi artmış, böbreklerde genişleme başlamış ise sağlığıciddi tehdit eden bir boyuta ulaşmışsa, o zaman cerrahi tedavi yani ameliyatuygulanmaktadır.

 Birçok hasta, ameliyatın yanetkileri nedeniyle cinsel yaşamlarının zarar göreceğini düşünüyor. Kapalıameliyat ve açık ameliyat diye iki ayrı yöntem uygulanıyor. Açık ameliyatklasik cerrahi, kapalı yöntem de zaten tıpta son yıllarda hakim olan bir eğilim.Daha az travma ile  hastalara müdahaleediliyor. Sonuçta iyi huylu prostat iyileşmesinde idrar yolunu tıkayan prostatdokusu bir ameliyatta çıkartılıyor

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?