Hamilelikte Yapılan Üçlü Tarama Testi

Yayın Tarihi : 2017/03/31 08:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/22 17:34 •
Üçlü tarama testi ile henüz anne karnında olan bebekte olabilecek 3 hastalık hakkında fikir sahibi olunabilir.
Hamilelikte Yapılan Üçlü Tarama Testi

Üçlü Tarama Testi Hamilelere Neden Yapılır?

Üçlü tarama testi ile henüz anne karnında olan bebekte olabilecek 3 hastalık hakkında fikir sahibi olunabilir. Bunlar; Down Sendromu, Trizomi 18 (Edwards Sendromu) ve nöral tüp defekti hastalıklarıdır.

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Anneden alınan kanda alfa- fetoprotein, hCG ve E3 (estriol) düzeyleri incelenerek hastalık ihtimalleri değerlendirilir. Alfa- fetoprotein bebeğin karaciğerinden salgılanan bir proteindir. HCG hamilelikte salgılanan ana hormondur ve hamile olup olunmadığı da bu hormonun artışıyla belirlenir. Estriol da plasentadan salgılanan östrojen türevidir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Değerlendirilir?

Testin değerlendirilmesi şu şekilde yapılır; eğer kişide alfa-feto protein ve estriol oranı düşük ama hCG yükilişkie Down Sendromu düşünülür. Anne adayında alfa-fetoprotein,estriol, hCG bu oranların tamamı normalin altındaysa Trizomi 18’in yani ileri anne yaşında Down Sendromu’ndan sonra en sık karşılaşılan kromozom hastalığı incelenmelidir. Diğer incelenebilecek olan hastalık olan NTD (nöral tüp defekti) de alfa-fetoprotein yüksekliğinde düşünülür.

Üçlü Test Ne Zaman Yapılır?

Üçlü tarama testi 15. ve 22. haftalar arasında uygulanabilir ama en ideal zaman 16.-18. haftalar arasındadır. Test tüm hamilelere uygulanabilir. Ancak yaş arttıkça doğurganlık azaltığından ve ileri yaş hamileliklerde bebekte görülen doğumsal anormaliler ya da riskler daha fazla olacağından 35 yaş üzeri hamileliklerde testin uygulanması daha önemlidir. Testin sonucu pozitif çıkarsa yani bu hastalıklardan birinden şüphelenilirse ultrason ve amniyosentezle hastalık araştırılmaya başlanır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?