Rahim Ağzı Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor
2018-06-22 21:00:26 | Güncelleme 2018-06-22 21:00:26 |
Rahim ağzı diğer adıyla da cervix kanseri, kadınlar arasında oldukça sık görülen bir kanser tipidir.
Bu hastalığın oluşumunda çeşitli faktörler rol oynamaktadır.
Rahim Ağzı Kanserine Yol Açabilen Faktörler Nelerdir?
1.Erken yaşlarda cinsel aktiviteye başlamak
2.Korunma olmadan ( erkek partnerin prezervatif takmadığı durumlar) cinsel ilişkiye girmek
3.Erken yaşlarda gebelik yaşanması
4.Kanserojen gıdaların tüketilmesi
5.Sigara kullanılması
6.Sık cinsel partner değiştirmek, çok eşli olmak
7.Sosyo ekonomik olarak düşük bir hayat tarzı olaması
8.Doğum kontrol haplarının bilinçsizce seneler boyu kullanılması (Özellikle 5-6 yıl üst üste doğum kontrol hapı kullananlarda risk daha da artmaktadır)
Günümüzde hem başta smear testi olmak üzere tarama testlerinin geniş kapsamlı uygulanması ve rahim ağzı kanseri olan HPV virüsüne karşı aşılamaların yaygınlaşmasıyla rahim ağzı kanserinin ülkemizde görülme sıklığında azalma beklenmektedir.
Öncelikle şunu belirtmeliyiz.Erken tanısı koyulan rahim ağzı kanseri, kansere bağlı ölüm oranlarını düşürmektedir.
Bu sebeple bir şikayeti olsun yada olmasın cinsel yönden aktif olan her kadının senede bir kere kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayeneden geçirilmesi önerilmektedir.
Normal şartlar altında rahim ağzı kanseri etkeni olan HPV virüsünün rahim ağzına bulaşmasıyla kanser oluşumu arasında 7-8 yıl bir süre geçmektedir.
Ancak bu süre zarfında yapılacak jinekolojik muayene ve pap smear testleri ile kanserleşme eğilimi gösteren dokular saptanır ve buna yönelik tedavi planlanabilir.
Rahim Ağzı Kanserinin Tanısında Kullanılabilecek Tahlil ve Girişimler Nelerdir?
1.Pap smear testi
2.Kolposkopi yöntemi
3.Polimeraz Zincir Reaksiyonu ile yapılabilen
HPV - DNA testi
Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?
1.Düzensiz adet kanamaları
2.Vajinal akıntının kötü kokulu olması
3.Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi ve lekelenme görülmesi
4.Alt karın bölgesinde ağrı
Rahim ağzı kanserinin tanısı yapılacal jinekolojik muayene ve başta smeat testi olmak üzere doktorun uygun göreceği ilave tahlillerle koyulmaktadır.

Yorumlar
Yorum |
---|
g************* :
Hocam benim 1.5 yıl önce şüpheli bir iliskim oldu ama anal ve oral vajinaya da kısa sureli temas olmuştu korunduk ama hep takılı mıydı hatırlamıyorum. Simdi HPV diye bir hastalık varmış internetten biraz araştırdım rahim ağzı kanserine yol açıyormuş. Çok korkuyorum kahverengi akıntı da kanser belirtisi olabiliyormus dün kahverengi bi akıntı geldi bugünde siyah pıhtı şeklinde bi akıntı adetim biteli 8 9 gün oldu sizce kanser varsa 1.5 2 yılda ilerler mi bu kadar çok korkuyorum psijolojim bozuldu bakireyimde Cevap: Doktora muayene olmalısınız ve bu konuda gerekli testleriniz yapılmalıdır.. |
b************** :
Merhaba benim rahim icimde tan vajina bölgesinde kucuk kucuk noklar cikti acaba ne olabilir ? Cevap: Bu durumda en doğrusu jinekolojik muayene ile doktor tarafından incelenmeniz.Enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz. |