Rahim Sarkması Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Rahimin vajinaya kadar inmesi ve bazen vajinadan rahim ağzının elle temas edilebilmesi veya rahimin vajinadan tamamen çıkmasına rahim sarkması denir.
Rahim Sarkması Belirtileri Nelerdir?
En yaygın belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
Vajinadan bir doku çıkıntısının fark edilmesi,
İdrar yapmada sıkıntı yaşama,
Problemli bağırsak hareketleri,
Vajinal kanama ve akıntı miktarında aşırılık,
Pelvis bölgesinde belirsiz bir kronik ağrı (bu rahatsızlık ayağa kalkmakla daha da artar). Ayrıca cinsel ilişkide yaşanan ağrılar,
Hapşırırken veya öksürürken istemeden idrar kaçırmak.
Rahim Sarkması Neden Olur?
Rahim sarkması, rahimi tutan bağ doku ve kasların gevşemesiyle ortaya çıkar. Bu kaslar yeterince kuvvetli olmadığından rahimi tutmakta yetersiz kalır ve sarkmalar meydana gelir. Rahim sarkması daha çok, doğum ve yaşlılık nedeniyle karın bölgesindeki kasların gevşemesinden dolayı oluşur. Kronik kabızlık, sık öksürük, devamlı ağır kaldırmak gibi faktörler ise, rahim sarkması bakımından risk oluşturan durumlardır.
Rahim sarkmasının diğer sebepleri ise;
Menopoza bağlı olarak östrojen hormonu salgılanmasının azalması,
Çok veya çoğul gebelik ,
İri bebek doğurmak,
Genetik olarak rahim sarkması yatkınlığı,
Aşırı kilolu olma durumudur.
Rahim Sarkması Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim sarkması hafif düzeyde seyrediyor ve başlangıç düzeyinde ise, ciddi bir tedavi gerektirmez. Özellikle kegel egzersizleri bu bölgedeki kasları kuvvetlendirir ve rahim sarkması olmasını engeller. Hatta kişide rahim sarkması görünmese dahi kegel egzersizleri yapmalıdır. Bu sayede hayat boyu böyle bir riski kendilerinden uzaklaştırmış olurlar. Bunun dışında kişi, bol su içerek ve sebze ağırlıklı beslenerek kabızlıktan da kaçınmalıdır.
Rahim sarkması ileri düzeyde ise ve hasta, ilerleyen dönemde gebelik düşünüyorsa vajinal halka yöntemi ile rahim desteklenir ve sarkma engellenir.
Eğer kişi gebelik düşünmüyor veya yaşı gebeliğe elvermiyorsa bu durumda hekim kararı ve hasta onayı ile cerrahi düşünülür. Ya rahim kasları güçlü kaslarla değiştirilir ya da rahim tamamen alınır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.