Sedef Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/02/22 12:47 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 13:02 • Yazar: İrem Yücel
Sedef hastalığı, ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan ve günümüzün en yaygın cilt hastalıklarındandır
Sedef Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sedef hastalığı, ölü cilt hücrelerinin cilt yüzeyinde hızlı bir şekilde birikmesiyle ortaya çıkan ve günümüzün en yaygın cilt hastalıklarındandır. En belirgin görüntüsü yüz dahil vücudun herhangi bir yerinde oluşan kırmızı lekeler üzerinde sedefi-beyaz renkli pullanmalardır. Kaşıntıya neden olan bu pullanmalar en sık diz, dirsek, kasıklar, cinsel bölge, kollar, bacaklar, avuç içi, ayak tabanı, saç derisi ve kuyruk sokumunda görülmektedir.

Sedef hastalığı, kadın ve erkekte hemen hemen aynı oranda görülmektedir. Her yaşta görülmekle birlikte, hastalığın belirti vermesi 15-20 ve 55-60 yaşları arasında belirgin artış gösterir. Bebeklerde de ender de olsa görülebilir.

Sedef hastalığının oluşumundaki neden ya da nedenler kesin olarak bilinmemekle beraber aşağıda belirtilen faktörlerin etkili olabileceği düşünülmektedir.

- Stres, üzüntü, depresyon

- Genetik (Aile içerisindeki bir üyede sedef bulunması, diğer aile fertlerinde de sedef hastalığı gelişme olasılığını arttırmaktadır.)

- Yüksek tansiyon ilaçları ve ağır ağrı kesiciler

- Alkol-sigara kullanımı

- Obezite

- Düzensiz beslenme

-  Enfeksiyon, menopoz

- Hamilelik

- Güneş yanığı, kese, ağda gibi mekanik travmalar

Sedef hastalığı belirtileri ise:

-Deride pembe-kırmızı ve hafif kabarık zemin üzerinde beyaz, parlak ve kuru kepekler

-Ciltte kaşıntı, yanma hissi, acı

-Ciltte kuruma, çatlama ve kanama

-Tırnaklarda kalınlaşma

-Eklemlerde ağrı ve ödem

-Eklem tutukluluğu ve hareket kısıtlılığı

-Ayak tabanı ve avuç içi sertleşme ve çatlak oluşumu

Toplumun büyük bir kesiminde sedef hastalığının hiç geçmeyeceği yönünde olumsuz bir kanı vardır. Hastalığın %100 tedavisi olmasa da yeni yöntemlerle ve risk faktörlerinden uzak kalarak cilt pürüzsüz bir hal alabilir.
Tedavi şekli ve süresi hastanın yaşına, cinsiyetine, genel sağlık durumuna,  sedefin yaygınlığına, süresine, tipine ve sedefe eşlik eden hastalıklar göz önünde bulundurarak planlanır. Sedef hastalığına sahip bireyin basit ve günlük hayatta en sık tercih ettiği yöntem ise nemlendirici krem kullanmaktır.
Nemlendirici kremler, pullanmayı kontrol altına alıp kaşıntıyı engellemektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?