Sedef Hastalığı (Psöriasis)

Yayın Tarihi : 2018/07/16 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/05 08:05 •

Sedef hastalığı sadece bir deri hastalığı olarak değerlendirilmemelidir. Bir takım organları da etkileyebilmektedir.

Sedef Hastalığı (Psöriasis)

Bağışıklık sistemi ile ilgili bir hastalık olup ırsi olduğu bilinmektedir. Yani genetik yollarla ebeveynlerden çocuklara aktarılabilir. Ancak baskın bir gen olmadığı için; her zaman da aktarıldığını görmeyiz adeta bu bir seçilimdir diyebiliriz. Hava iklimi, yiyecekler, enfeksiyonlar, depresyon ve hastaların psikolojik durumları hastalığı azdırır veya davet eder, ancak sebebi değildir.

Sedef hastalığının yaygın görülen bir hastalıktır. Hastalık hastalığa yakalanan hastaların yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Sedef hastalığı sadece bir deri hastalığı olarak değerlendirilmemelidir. Bir takım organları da etkileyebilmektedir.

Hastalığın bulunduğu deri bölgesi kızarık hale gelir. Lezyonların bulunduğu bölgeler üzerinde kalın gümüş renkli kabuklanmalar oluşur. Saçlı deri, diz, dirsek ve sırtın alt kısmı sıklıkla tutulan bölgelerdir. Bir kısım sedef vakaları kişinin hastalığının farkında olmayacağı kadar hafif seyirlidir. Ancak vücudun önemli bir kısmını tutacak şekilde şiddetli seyredebilen sedef vakaları da görülmektedir. Bu çok şiddetli vakalarda bile yararlı tedavi metotları vardır.

Sedef hastalığı aynı ailenin birden fazla bireyinde görülebilmesine rağmen bulaşıcı değildir. Toplumda hastalığın görülme sıklığı yüzde 1 ila 3 arasında değişmektedir. Sedef hastalığını kontrol altına almak mümkün olsa da tamamen yok etmek mümkün kolay değildir. Sedef hastalığına yol açan faktör sürekli devam ediyor ve hayat boyu alevlenme riski bulunuyor. Sedef hastalığı bazı durumlarda halk arasında yanlış olarak bulaşıcı bilinmektedir. Bunun aksine bulaşıcı değildir.

Sedef Hastalığı Tedavisi Var mıdır?

Tedavisi mümkün olan sedef hastalığı, deriye sürülen krem ve pomad gibi ilaçlar, ağızdan kullanılan ilaçlarda tedavi edilebildiği gibi fototerapi denilen yöntemle de tedavi edilebilmektedir. Fototerapi PUVA tedavisi ve UVB ışınları ile özel merkezlerde yapılmaktadır.

Sedef Hastalığı İle Yaşamak

sedef hastaları mevcut durumlarından rahatsızlık duyarlar, kaşıntı, estetik görüntünün bozulması gibi durumlar kişiyi tedirgin eder. Zaten bunlarla baş etmeye çalışan sedef hastası bir de çevresinden tepki alınca yaşamak bir hayli zor olur. İnsanlar olarak artık farklılıklara alışmalı ve bu kişiler üzerinden bakışlarımızla yaptığımız baskıyı bir kenara bırakmalıyız. Görünen veya görünmeyen bölgelerde her insan belli başlı hastalıkları taşıyabilir. Bu ne kadar normalse sedef de bu normalliğin bir parçasıdır. Bu sebeple toplumda insanları yadırgamamalı ve kötü hissettirmemeliyiz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?