Kulak Barotravması ve Uçak Yolculuğu
Kulak barotravması, hava yolculuklarında gerek yolcuların gerekse uçuş ekiplerinin karşılaştığı yaygın tıbbi sorunlardan biridir. Yazımızda kulak barotravmasının nedenleri, belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.
Kulak barotravması nedir?
Kulak barotravması bir tür kulak hasarıdır. Kulağın iç kısmı ile dış kısmı arasındaki basınç farkından kaynaklanır. Ağrıya ve bazen ömür boyu (kalıcı) işitme kaybına neden olabilir.
Orta kulak, kulağın iç ve dış kısımları arasında bulunan hava dolu bir boşluktur. Sesin iletilmesine yardımcı olan 3 küçük kemik içerir. Aynı zamanda burnun arkasındaki alana bağlanan östaki borusunun açıklığını da içerir. Bu tüp çoğu zaman kapalı kalır.
İşitme duyunuzun normal şekilde çalışması için orta kulak içindeki basıncın çevrenizdeki hava basıncıyla eşleşmesi gerekir. Dış basınç orta kulak basıncından büyük veya küçükse östaki borusunun açılması gerekir. Bu, orta kulak ile dış kulak arasındaki basıncı eşitler.
Hava yolculuğu kulak barotravmasının yaygın bir nedenidir. Bazen uçuş sırasında basınçta değişiklikler olduğunda östaki borusu normal şekilde açılamayabilir. Bu olduğunda basınç farkı kulak zarına zarar verebilir. Kulak zarı dış ve orta kulağı birbirinden ayırır. Bu durum ise dış, orta veya iç kulakta kanamaya veya başka hasarlara sebep olabilir.
Kulak barotravması, östaki borusunda da bir sorun olduğunda meydana gelir. Tüpün etrafındaki alanda iltihaplanmaya veya sıvı birikmesine neden olan herhangi bir neden tüpün normal şekilde açılmamasına neden olabilir. Bu nedenler aşağıda belirtilmiştir:
Alerjiler
Sinüs tıkanıklığı
Soğuk algınlığı
Orta kulak enfeksiyonu
Anatomik anormallikler
Sigara dumanı gibi tahriş edici maddelere maruz kalma
Kulak barotravmasının belirtileri nelerdir?
Kulak barotravmasının en sık görülen belirtileri aşağıdadır:
Kulakta basınç hissi
Kulak ağrısı
Baş dönmesi
Kulağınız tıkalıymış gibi hissetme
Kulaklardan veya orta kulağa kanama
Kulaklarında çınlama
İşitme kaybı
Kulak barotravması kişiden kişiye farklı seyredebilir. Yalnızca hafif belirtileriniz olabilir veya belirtiler daha şiddetli olabilir. Kulakta basınç hissi genellikle ilk görülen belirtidir. Basınç farkının kulağınıza ciddi şekilde zarar vermesi durumunda zamanla kulak ağrısı ve işitme kaybı da meydana gelebilir.
Kulak barotravmasına neden olan bazı durumlar aynı zamanda akciğerlere ve sinüslere de zarar verebilir. Bunlar yüz ağrısı veya nefes darlığı gibi ek semptomlara yol açabilir.
Kulak barotravması nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz sağlık öyküsü ve fizik muayene ile kulak barotravmasını teşhis edebilir. Bu süreçte kulak muayenesinin yanı sıra işitme ve denge testlerine de gerek duyulabilir.Kulak barotravması nasıl tedavi edilir?
Tedavi semptomlarınıza ve genel sağlık durumunuza bağlı olacaktır. Kulak barotravmasına bağlı yaralanmaların çoğu zamanla kendiliğinden iyileşir ve çoğu kişinin semptomları ortadan kalkar. Ancak yaralanmaya kulak zarında bir patlamaya ve delinmeye neden olursa kulak zarınız normal şekilde iyileşmeyebilir.
Kulak barotravması için doktorlar bazı ilaçlar da önerip reçete edebilir. Bu ilaçlar aşağıda belirtilmiştir:
Östaki borusu açıklığı etrafındaki tıkanıklığı azaltmak için nazal steroidler ve dekonjestanlar ( çeşitli burun spreyleri)
Enfeksiyon geliştiği duurmlarda antibiyotikler
Ağrı kesici ilaçlar
Kulak barotravması şiddetli olduğunda kulak burun boğaz uzmanı doktorlar ameliyat önerebilir. Bu yolla, doktorunuz kulak zarını veya iç kulaktaki açıklığı yeniden yapılandırabilir. Bazen kulak zarında küçük bir kesi yapılır. Nadir durumlarda kulak zarına havalandırma tüpü yerleştirilmesi önerilebilir.
Kulak barotravmasının olası komplikasyonları nelerdir?
Genellikle kulak barotravmasını takip eden semptomlar zamanla kaybolur. Ancak bazen aşağıdakiler gibi geçmeyen semptomlara neden olur:
Baş dönmesi
Kulaklarında çınlama
Kulak barotravması nasıl teşhis edilir?
Tıp doktorunuz sağlık öyküsü ve fizik muayene ile kulak barotravmasını teşhis edebilir. Bu, kulak muayenesinin yanı sıra işitme ve denge testlerini de içerebilir.
Kulak barotravmasını nasıl önleyebilirsiniz?
Soğuk algınlığı nedeniyle tıkanıklığınız varsa, sinüzit, orta kulak enfeksiyonu veya alerjiniz varsa uçuştan önce doktorunuza danışmanızı önemle tavsiye ederiz. Doktorunuz tedavinizi planlayabilir, size istirihat raporu verebilir veya kulak burun boğaz uzmanına yönlendirebilir.
Uçuş sırasında basınç değişiklikleri sırasında östaki borusunu açmak için bazı yöntemleri kullanabilirsiniz:
Sık sık yutkunma
Burnunuzu sıkmak, ağzınızı kapatmak ve sanki burnunuzdan nefes verecekmiş gibi davranmak
Sakız veya şeker çiğnemek
Valsalva Manevrasını da deneyebilirsiniz.
Bu manevranın nasıl uygulandığı ve mekanizması aşağıda belirtilmiştir:
Orta kulaktaki basıncı eşitlemek için ağzınızı ve burun deliklerinizi kapatıp yavaşça nefes vermeyi deneyin. Bu, nazofarinksten östaki borusuna ve orta kulağa giden pozitif hava basıncı yaratır. Orta kulaktaki artan basınç, kulak zarının dışarı doğru hareket etmesine neden olur, bu da rahatsızlığı gidermeye ve işitmeyi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|