Saç Biti Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Yayın Tarihi : 2017/05/29 14:50 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/09 21:42 •
Saçda görülen bit  sirkeleri küçük ve  gri-beyaz kabukçuklar şeklindedir. Bitin tedavisi tercihen cildiye uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Saç Biti Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Saç Biti Nedir?

Bit sirkeleri küçük ve  gri-beyaz kabukçuklar şeklindedir.Bit sirkesi bitlerin yumurtasıdır.
Bit sirkeleri, kişi bitlendiğinde başda ve vücudun üst bölümündeki kaş, sakal veya koltuk altı gibi kıllı bölgelere yerleşebilir.
Bitlenme ilerlemiş ise bit sirkeleri başörtüsü, şapka, atkı veya saç bandı gibi kullanılan malzemelerin kumaş dokularının arasına da yerleşmektedir.

Bitlenme belirtileri nelerdir?

Baş veya vücudun belli bölgelerinin aşırı derecede  kaşınması, bitlenmenin ilk belirtileri olabilir.
Bitlenme şüphesinde saçlar çok dikkatli incelenmelidir.Saçı incelerken  aynı zamanda saçlara sıkı bir şekilde yapışan bit sirkelerinin varlığına da bakılmalıdır.
Bitlerin insan vücudunda en sevdiği bölgeler, başın üst, yanı ve kulak arkası bölümleridir.
Dikkatli bir incelemeyle bit sirkelerini ve bitler gözle kolayca izlenebilir.

Saç Biti Nasıl Bulaşır?

Bitler insandan insana geçebilirler. Başında bit bulunan bir kişiyle yakın temas, oyun oynarken veya okulda başların birbirine değmesi veya yüze düşen saçların hızlı bir şekilde arkaya atılması bitlerin insandan insana bulaşması için yeterli olabilir.
Bitler bazı eşyaların ortak kullanımı ile de bulaşabilmektedir. Örneğin; baş örtüsü, yastık, örtü, eşarp, tarak, saç fırçası veya tüylü küçük oyuncaklar gibi eşyaların ortak kullanımı bulaşmayı sağlayabilir.

Saç Biti İle Mücadele Nasıl Olmalıdır?

Bitle mücadele için saçların kısa olması çok önemlidir.Salgın durumlarında, etkilenen grupların saçlarının kesilmesi tedavi ve mücadele sürecini kolaylaştıracaktır.

Saç Biti Tedavisi Nasıldır?

Bitlenme durumunda saç yıkanırken son durulama suyuna sirke karıştırılması bitlerden kurtulma sürecini kolaylaştıracaktır.
Sirkenin, bit yumurtalarının saça tutunmalarını sağlayan maddeyi yumuşatma özelliği bulunmaktadır. 
Bit tedavinde kullanılacak ilaçlar ve bunların kullanımları doktor kontrolünde olmalıdır.Doktorlar uygun şampuanlar önermektedir.
Bitle mücadele de hasta bireylerin kullandıkları çamaşır, çarşaf ve yatak örtüsü gibi malzemelerin yıkanması da çok önemlidir.
Çamaşırlar yıkanırken kaynatılmalı yada en az 60 °C’de yıkanmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?