Simir (Smear) Testi ve Kadınlar İçin Önemi
Simir (smear) testi kadınlara özgü olup rahim ağzınıhastalık, enfeksiyon, kanser veya bu tür olası durumlar açısından incelemek vedeğerlendirmek amacıyla yapılır
Simir (smear) testi kadınlara özgü olup rahim ağzınıhastalık, enfeksiyon, kanser veya bu tür olası durumlar açısından incelemek vedeğerlendirmek amacıyla yapılır. Vajinadan girilip rahim içine spekulum denenbir cihaz yerleştirilir. Kanama olup olmadığı kontrol edildikten sonra tahtabir aparat ile içeriden sürüntü yani parça alınır. Bu alınan hücrelermikroskopla detaylı incelenmek üzere patoloji uzmanına gönderilir.
Simir testi rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için büyükbir önem arz eder. Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında meme kanserinden sonraen çok görülen kanser türüdür. Bu kansere sebep olan HPV virüsü çok bulaşıcıdırve cinsel yolla bulaşır. Az belirti gösterir, bazen de hiç göstermeyebilir.Düzenli kontrol yaptırmazsanız aylar belki de yıllar sonra kanser olduğunuzuanlayıp hayati tehlikeyle karşılaşabilirsiniz. Erken tanının en önemli olduğukanser türlerinden biridir. Hatta son yıllarda kadınlarda görülen kansertürleri arasından birinci sıraya yükselmeye başlamıştır. Her 100 kadından 2’sibu kanserle hayatında en az bir kere karşı karşıya kalır. Uzmanlar tümkadınların bu ciddi oranın farkına varıp her yıl düzenli simir testiyaptırmasını şiddetle öneriyor. Rahim ağzı kanseri genellikle orta yaşlıkadınlarda görülür fakat son yıllarda genç kadınlarda görülme sıklığı artmayabaşlamıştır. 20-30 yaş arası kadınların ilk cinsel ilişkilerinden sonra düzenliolarak her yıl simir testi yaptırması gerekir. 30-65 yaş aralığındakikadınlarda da yıllık düzenli simir testi önerilir. Bu dönemde test herdefasında temiz sonuç veriyorsa 2 veya 3 yılda bir yaptırılmaya devam edilmesiönerilmiştir.
Hamilelik dönemindeki kadınlarda en sık rastlanan kanserlerrahim ağzı, yumurtalık ve meme kanseridir. Hamilelik döneminin başındabaşlayarak düzenli simir testi yaptırmanızı öneriyoruz. Çünkükişilerin gebeliğe bağlayıp önemsemediği kanamalar belki de rahim ağzıkanserinin belirtisi olabilir. Gebelikte geç fark edilen bir rahim ağzı kanserihem bebeğinizin hem de sizin hayatınıza mal olabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.