Sperm Donasyonu Nedir?
Sperm donasyonu; erkeğin sperminin kalitesiz veya yetersiz kaldığı durumda, dondurulmuş ve bütün tahlilleri yapılmış spermlerden yardım alarak gebeliğin sağlanmasıdır.
Sperm donasyonu; erkeğin sperminin kalitesiz veya yetersiz kaldığı durumda, dondurulmuş ve bütün tahlilleri yapılmış spermlerden yardım alarak gebeliğin sağlanmasıdır.
Ülkemizde bu dondurma işlemi pek kullanılmamaktadır. Spermi alınacak kişilere; HIV, AIDS, hepatit, klamidya, gonore ve sifilis testleri yapılır. Böylece genetik hastalıklar engellenmiş olur.
Sperm ve Kalite İkilemesi
sperm kalitesi ikilemini her zaman duymanız mümkündür. Peki sperm kalitesi ne demektir? Spermin esaslı görevi, erkeğin genlerini yeni nesile yani evladına aktarabilmesi için gerekli olan genetik yapıdır. Bu genetik yapı, belli yeterliliklere sahip olmalıdır.
Erkek spermi; küçük ve çok sayıda (bir seferde binlerce sentezlenebilir), hareketli yapılardır. Ayrıca kimyasal da bir yapıya sahiptir. Küçük ve çok sayıda olması, en kaliteli olanın yumurtayı sentezlemesi içindir ki, yeni nesilin çok daha adapte ve sağlıklı olmasını sağlar. Hareketli olması da pen*sten vajinaya, vajinadan yumurta kanalına geçmesini ve olgunlaşmış yumurtayı döllemesini sağlar. Ayrıca içinde bulunan kimyasallar sayesinde yumurtanın yerini saptar ve bu yöne doğru hareket eder.
Spermin en ucu, akrozom adı verilen bir yapıyla kaplıdır. Bu akrozom sadece yumurtaya ilk değen spermde aktifleşir. Akrozom, yumurtaya yapıştığı anda bir kimyasal salgılayarak, yumurtanın diğer spermlere kapanmasını sağlar ve sadece kendisi dölleme işini yapar. İşte bu sebeple spermin kalitesi, tüm bu işleri yapabilecek enerjide ve kalitede olmalıdır.
Sperm Donasyonu Neden Yapılır?
Sağlıklı bir erkekte, zaten bir seferde binlerce sperm üretildiğinden, kalitesiz spermler yolda kalıp yumurtanın yakınına dahi gelemezken, kaliteli spermlerin arasında bir yarış olur ve en hızlısı yumurtayı döller. Yani sağlıklı bir erkekte sperm donasyonu yapmaya gerek yoktur.
Ancak doğal yoldan spermin yumurtayı döllenmesi sağlanamıyorsa, sperm yeteri kalitede değildir ve o zaman donasyona ihtiyaç var demektir. Bu durumda kaliteye bakmak da, laboratuvar koşullarına kalmış demektir. Biyologlar tarafından bu işlemler, mikroskop altında değerlendirilir.
Sperm donasyonunda, erkekten alınan spermler değerlendirilir, hastalık bakımından genetik bir unsur taşımayan, ayrıca en temiz genlere sahip olan spermler incelenir ve değerlendirilir. Böylece meydana gelecek yeni nesilin çok daha sağlıklı ve adapte olması sağlanır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.