İdrar Tahlili Nedir? İdrar Tahlil Çeşitleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/09/12 21:26 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/23 05:50 •

İdrar tahlili sıkça istenen ve idrar yolları hastalıkları başta olmak üzere gebelik ve şeker hastalığı gibi durumlarda tanıya yardımcı olan bir tanı yöntemidir. Hemen her laboratuvarda yapılan bir tahlil çeşididir.

İdrar Tahlili Nedir? İdrar Tahlil Çeşitleri Nelerdir?

İdrar tahlili sıkça istenen ve idrar yolları hastalıkları başta olmak üzere gebelik ve şeker hastalığı gibi durumlarda tanıya yardımcı olan bir tanı yöntemidir.

Sıkça İstenen İdrar Tahlilleri Nelerdir?

Tam İdrar Tahlili (TİT)

Günümüzde otomatik cihazlarla veya direkt mikroskobi ve elle yapılan bir tahlildir. İdrar yollarında enfeksiyon, iltihap gibi durumların araştırılmasında ayrıca idrar yolları ve böbrekte taş olup olmadığının araştırılmasında kullanılır. Şeker hastalığı gibi durumlarda idrarda glukoz saptanması da tanıda yardımcıdır. Tahlil sonucu eritrosit veya lökosit görülmesi,idrar yollarında taş veya enfeksiyon düşündürür.Doktor ilave tahliller de isteyerek tanıyı koyar.

İdrar Kültürü

İdrar yollarında enfeksiyon oluştuğunda bu tahlil sonrası hangi mikrop çıktığı ve buna en uygun hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiği konusunda yapılan bir tahlildir.

İdrarda Gebelik Tahlili

Gebelik şüphesinde gebelik sonrası artan hormonları idrarda araştırmak amacıyla sıkça yapılan bir tahlildir.Sağlık merkezlerinde yapıldığı gibi evde kişilerin kendi yapabileceği türden testler de piyasadan temin edilebilmektedir.

İdrarda ARB Aranması

Tüberküloz şüphesinde 24 saat bir şişede biriktirilen idrardan yapılan tahlildir.Tüberküloz varlığında ARB görülür.

İdrar Tahlili Nasıl Bilgi Verir?

İdrar; böbreklerden süzülen kan ile meydana gelir. Kan, dolaşım esnasında böbreklere gider, böbreğe oksijen verir ve böbrekten de karbondioksit alır. Ancak bunu yaparken bir de süzgeçten geçer. Bu geçiş esnasında; vücut tarafından kullanılmayacak, çöp konumundaki monomer adı verilen küçük materyalleri havuzcuk denilen alanda toplar ve buradan da idrar toplama kanalına verir. Bu kanallarda biriken materyal, su ile seyreltilir ve idrar şeklinde dışarı atılır. Dışarı atılan atık, vücutta taşıdığı materyallerden haber verir. Bu sebeple idrara bakılarak; vücutta neyin fazlası var? Neyin emilimi gerçekleşmiyor? Hangi hormonların veya vitaminlerin fazlası var? Böbrek fonksiyonları düzgün çalışıyor mu? Gibi soruların cevapları bulunabilir.

Evde yapılan gebelik testi, bunun en güzel örneğidir. Gebeliğin ilk haftalarında vücut fazlaca beta HCG hormonu salgılar. Bu hormonun fazlası idrarla dışarı atılır. Bu hormona duyarlı olan gebelik testi de, fazla HCG yi algıladığında çift çizgi olarak karşımıza çıkar. Aynı şekilde idrar rengi de kişinin su tüketimi hakında bilgi verebilir. 

Ancak kanda bu bilgilere ulaşmak daha hızlıdır. Çünkü ancak kanda olan materyallerin fazlası idrarda ortaya çıkar ancak kandan ölçülürse, henüz miktarı çok artmış olmasa da tespit edilebilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
e************** :

Merhabalar, kızım 4,5 yaşında hafif ateş ve ciltte hafif döküntü şikayeti ile doktora gittik. Kan testinde wbc 15.7 crp 85.35 granülosit 11,1 çıktı diğer bunun üzerine idrar tahlili yaptırdık,lökosit +++ 500 WBC/ul ve bol epitel 2-3 ve bakteri seyrek,dansite 1015, ph 8 çıktı, tahlili yorumlarmısınız


Cevap:

WBC yüksekliği enfeksiyon bulgusudur, idrarda lökosit görülmesi d eidrar yollarında enfeksiyonu düşündürüyor.Bu durumda en doğru yaklaşım idrar kültürü tahlili yaptırmak olacak, enfeksiyon araştırılması yönünden

s*********** :

merhabalar; erken gebelik testleri hakkında ne düşünüyorusunuz? üzerinde yazdığına göre beklenen adet gününden 4 gün öncesine kadar doğru sonuç veriyorumuş.


Cevap:

Erken gebelik testleri, internet ortamında veya ticarette satılan testlerdir.Sağlık merkezleri ve ciddi laboratuvarlarda kullanılan rutin çalışmalarda kullanılan testler değildir. Tahlil.com olarak, doktorunuz önermedikçe erken gebelik testleri değil, klasik gebelik testlerini önermekteyiz.

T** :

Ürolojiye gittim yeniden tam idrar tahlili ve mikrobiyoloji testi istediler. Sonuçlar şöyle:Dansite 1.025ph 5.5protein ++glukoz neg.keton +bilirubin negürobilinojen neg.nitrit neg.lökosit neg.eritrosit neg.lökosit 2-3 her sahadaeritrosit 2-3 her sahadaYassı Epitel bol her sahadaMikrobiyoloji sonucu: Gram boyama Lökosit ve bakteri görülmediPatojen bakteri üremedi.Tahlil sonuçlarımla asistan ilgilendi ve aşırı aktif mesane olabilir diyerek Vesicare isimli 5 mg film tablet verdi. Bitince tekrar kontrole gelmemi istedi. Bir de sizin fikrinizi alabilir miyim, sonuçlarım hakkında?


Cevap:

İdrar tahlilinizde protein çıkmış.Bu normal değil, aşağıda bu konuya dair bilgi bulabilirsinizhttp://tahlil.com/idrar-tahlilinde-protein-cikmasi-ne-anlama-gelir/

T** :

18 yaşında bir kızım, ramazan ayının sonunda klima karşısında çok kaldım ve üşüttüm. Sık idrara çıkma (oturduğum yerde 40-45 dk dayanabiliyorum.) ve kasıklarımda ağrı sebebiyle 1 ay sonra doktora başvurdum doktorum sistit olduğumu söyledi; ürispas ve suprax isimli ilaçları vererek beni geri yolladı. Suprax'ı bitirdim, ürispas'ı yan etkilerinden dolayı yarıda kestim ve iyileşme olmadı. Bugün aynı şikayetlerden tam idrar testi yaptırdım işte sonuçları; Miktar: 50 ccRenk: SarıGörünüm: Bulanık (Sebebi okula gittiğimden dolayı su içmemem.)Tortu: VarReaksiyon: AsitDansite: NegatifProtein: Neg.Şeker: NegAseton: (+)Nitrit: Neg.Bilirubin:Neg.Ürobilin: NormalÜrobilinojen: NormalStrip test sonuçlarıdır.Mikroskobik sediment: Her sahada 1-2 lökosit ve bol epitel hücresi görüldü.Bu tahlili aile hekimime gösterdim hiçbir şeyim olmadığını üroloji veya kadın doğuma gitmem gerektiğini söyledi. Lütfen yardımcı olun.


Cevap:

İdrar tahlili sonucun normal, ancak enfeksiyon varlığı yönünden idrar kültürü testi çok daha güvenilirdir.Bu tahlil sonucuna göre enfeksiyon varlığı konusunda daha detaylı bilgi alınır.

b***** :

idrar tahlilimde bütün değerler normal ama skuamoz epitel hücresi değeri 22,80 çıktı. yaşım 20. adet kanamalarım düzensiz oluyor ara kanamalar oluyor devamlı. ayrıca sürekli anormal akıntım oluyor. biraz kansızlık var. normalde adetim ağrısız olurdu ama son adetim kanama olarak fazla ve ağrılı oldu. adetim bitince doktora görüneceğim ama burdan ön bilgi almak istedim. tesekkürler.


Cevap:

Tek başına epitel hücresi bir anlam ifade etmez, diğer sonuçlar normalse muhtemelen sorun yoktur.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?