Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları

Tam Kan Sayımı tahlili, diğer adıyla Hemogram Testi yaptıran bir çok ziyaretçimiz bu tahlili yaptırdıktan sonra sonuç kağıdındaki kısaltmaların anlamlarını merak ediyor.
A

Tam Kan Sayımı tahlili, diğer adıyla Hemogram Testi yaptıran bir çok ziyaretçimiz bu tahlili yaptırdıktan sonra sonuç kağıdındaki kısaltmaların anlamlarını merak ediyor.Bu konuda akıllarına takılan tahlillerini de  Tahlil.com uzmanlarına  soruyorlar.Uzmanlarımız da bu soruları sırayla yanıtlıyor.
Sizler için Hemogram testinde kullanılan kısaltmalar ve anlamlarını derledik.
Hemogram kan tahlili günümüzde otomatik ve son derece duyarlı çalışan kan sayım cihazlarında yapılmaktadır.

Hemogram tahlillerin en doğru değerlendirilmeleri için bu cihazların iç ve dış kalite kontrol ve kalibrasyonlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir.Kalibrasyonlarını uygun yapmayan, sorumlu uzman çalıştırmayan kimi laboratuvarlar da ise bazen çelişkili sonuçlar çıkmakta ve bu da kafaları karıştırmaktadır.

Bu nedenle tahlillerinizi Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı laboratuvarlarda yaptırmanızı öneriyoruz.

Tam Kan Sayımı ( Hemogram Testi) Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları:  

RBC (red blood cells):  Kırmızı kan hücreleri (Alyuvarlar) Oksijen taşıyan hücrelerin miktarını belirtir.
RBC düşüklüğünde anemi (kansızlık) veya iç ve dış nedenlerle ortaya çıkan kan kaybı vardır.
RBC'nin yüksek olduğu durumlar ise aşağıda belirtilmiştir.
Yüksek rakımlı yerde yaşayan kişilerin RBC değeri yüksek çıkabilir.
KOAH hastaları (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalıkları,astım ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıkları)
Bazı böbrek hastalıkları
Polisitemi hastalığı

MCV (mean corpuscular volume): Hemogram tahlilinde yer alan bu parametre oksijen taşıyan kan hücrelerinin ortalama büyüklüğüdür.
MCV değeri düşükse eritrositler daha küçüktür, tam tersi daha yüksekse yüksekse alyuvarlar yani eritrositler büyümüştür.

Bu değerin tanıda nasıl bir faydası vardır?
Örneğin demir eksikliği anemisinde eritrositler küçülür dolayısıyla mcv değeri düşük çıkar.
Bir başka anemi türü olan B12 vitamini eksikliği anemisinde ise eritrositler büyümüştür,
Bu sebeple MCV değeri yüksektir. 


Hb (Hemoglobin): Bir kan proteinidir.
Kandaki toplam hemoglobin miktarını gösterir. Anemilerde hemoglobin değeri tipik olarak düşük çıkmaktadır.

MCH: Eritrositlerdeki hemoglobin düzeyini belirtir.Anemilerde değer düşük çıkar..

MCHC: Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration: Eritrosit hemoglobin konsantrasyonunu yüzdelik oran olarak gösterir.

Hct (Hemotokrit): Kandaki hemoglobin ve eritrosit miktarı hakkında veren bir hemogram parametresidir.
Düşük çıktığında beraberinde hgb ve rbc değerlerinin de düşük olması beklenir.
Kansızlık ve anemi, kan kaybı gibi durumlarda değeri düşer.
Kan fazlalığı, ağır ishal ve gastroenterit gibi durumlarda Hct değeri düşebilir.

PLT (Platelets): Kan pulcuğu olarak da bilinen trombositlerdir. Kanama durumlarında pıhtılaşmayı sağlayan kan hücreleridir.Düşük değerlerde çıkması kanamaya meğilli bir vücut yapısı olduğu yönünde bilgi verir.

WBC (White Blood Cells-Lökösit  Beyaz kan hücreleri(Akyuvarlar) çok önemli bir kan parametresidir.İnsan vücudunun  savunma ve bağışıklık hücrelerinin diğer bir ifadeyle de lökositlerin sayısını gösterir.
Enfeksiyonlarda ve kronik inflamatuvar hastalıklarda yüksek değerlerde çıkar.
Bir başka deyişle vücudumuzda iltihap varlığında wbc değerleri de yüksek çıkmaktaıdr.
Ancak virüs kaynaklı enfeksiyonlarda WBC değerinde düşme görülebilir.
Lösemi adı verilen kan kanserinde de yüksek çıkar.Ancak her wbc yüsekliğinde lösemiden korkup panik olunmamalıdır.
Doktor gerek görürse periferik yayma veya kemik iliği incelemesi gibi tahliller ile birlikte patoloji tahlillerini değerlendirerek bu tanıyı koyar.
Önceden de söz ettiğimiz üzere bazı viral enfeksiyonlarda, AİDS vakalarında, bazı kanserlerde ve/veya kanser tedavisi alan hastalarda wbc değeri düşük çıkabilir.

PNL: (Nötrofiller)Özellikle bakteriyel enfeksiyonlarda yüksek çıkan bir hemogram parametresidir.

Lymphocytes: (Lenfositler): Bu kan hücreleri viral enfeksiyonlarda ve çeşitli hastalıklarda yüksek çıkabilir.Ancak AİDS hastalığının son evrelerinde düşük çıkabilir.

Eosinophils: (Eozinofiller) Allerjik bünyeli kişiler ve bir takım paraziter enfeksiyon geçiren kişilerde bu değer yüksek çıkabilmektedir.

Hemogram kan testi yorumlanırken deneyimli bir uzman doktor tüm parametreleri değerlendirip gerekirse de CRP, ASO, sedimentasyın ve bazı ELİSA testlerini de ilave olarak isteyip nihai değerlendirmeyi yapmalıdır.

Merak ettiğiniz Hemogram tahlilini Tahlil.com doktorlarına ücretsiz sormak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Hemogram tahlilimi Tahlil.com'un uzman doktorlarına sormak istiyorum....

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

hasan-coskun-boz | 18.07.2018 01:27

Normal DeğernRBCt5.86tH t4.44 - 5.61nBA%t1.5t H 0.1 - 1.2nBA#t0.09tH 0.01 - 0.07nSayın hocam kan tahlilimde bu değerler yüksek çıktı. Yaşım 22 nedeni nedir acaba?

Tahlil.Com | 22.07.2018 11:27
Belirtiğiniz değerlerde kayda değer bir anormallik görülmüyor. 
aytacesmebasi | 22.06.2018 07:54

WBC 7.6 mm3 4.3 - 10.3 24/02/2012
NEU 4.5 2.1 - 6.1 24/02/2012
NEU% 60 41.0 - 73.0 24/02/2012
LYM 2.4 1.3 - 3.5 24/02/2012
LYM% 31.5 19.4 - 44.9 24/02/2012
MONO 0.5 0.3 - 0.9 24/02/2012
MONO% 6.7 5.1 - 10.9 24/02/2012
EOS 0.1 0.0 - 0.5 24/02/2012
EOS% 1.7 0.9 - 6.0 24/02/2012
BASO 0.0 0.0 - 0.2 24/02/2012
BASO% 0.6 0.3 - 1.5 24/02/2012
RBC 5.08 4.38 - 5.77 24/02/2012
HGB 15.4 g\dl 13.6 - 17.2 24/02/2012
HCT 42.6 39.5 - 50.3 24/02/2012
MCV 83.9 80.7 - 95.5 24/02/2012
MCH 30.3 27.2 - 33.5 24/02/2012
MCHC 36.1 32.7 - 37.6 24/02/2012
PDW 16.1 - 24/02/2012
RDW 13.9 11.8 - 16.3 24/02/2012
PLT 221 156 - 373 24/02/2012
MPV 7.4 6.9 - 10.8 24/02/2012
PCT 0.163 - 24/02/2012

Yaşım 29, erkeğim, ameliyat olacağım için tahlil yapıldıda, sonuçları yorumlaya bilir misiniz?

Tahlil.Com | 22.06.2018 07:54
Sonuçlarınız normal
| 22.06.2018 07:54

[...] yani Hemogram tahlilindeki kısaltmaların anlamlarını merak ediyorsanız sitemizde yer alan Hemogram Kan Tahlilindeki Kısaltmaların Anlamları bölümünü ziyaret [...]

doganage | 07.01.2018 10:26

ALT 119
AST 99
CRP 79
bu değerler yüksek
EOS% 4,5
HGB 13,7
HCT 40,5
bu değerler düşük çıktı, sorun nedir?

Tahlil.Com | 05.11.2014 01:27

CRP sıklıkla istenen bir tahlil türü olup  akut faz reaktanıdır.
Tahlil sonucunuzda CRP değeri yüksek olarak görülüyor.
CRP yüksekliğinde ilk olarak akla enfeksiyon ve/veya  romatizmal durumlar akla gelir.

CRP yüksekliğine dair aşağıdaki bağlantıda detaylı bilgi bulabilir ve bu konuda sorulmuş benzer soru ve verilmiş cevapları okuyabilirsiniz.

CRP YÜKSEKLİĞİ NEDİR?

Aynı zamanda ALT ve AST yüksekiğiniz de var.Belirtiğiniz değerler ve testler karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi veriyor. Karaciğer yağlanması, kullandığınız ilaçlar ilk akla gelen yükselme nedenleri.Ultrason muayenesi ilk aşamada fikir verecektir bu testlerin yüksekliğine dair.Aşağıda konu ve karaciğer testlerine dair detaylı bilgi ve sorulmuş benzer sorular ile cevapları görebilirsiniz.


http://tahlil.com/alanin-aminotransferaz-alt

http://tahlil.com/aspartat-amino-transferaz-ast-sgot-yuksekligi-ve-dusuklugu-hangi-durumlarda-gorulur-ast-normal-degerleri-nedir



| 10.09.2017 05:07

50 yaşındayım yorgunluk ve halsizlik şikayetiyle doktora gidip kan testi yaptırdım. Şu sonuçları yorumlarsanız çok sevinirim...
wbc - 3,0
neu - 1,34
baso(%) - 1,67
mono(%) - 13,1

Tahlil.Com | 21.08.2010 01:20
WBC değeriniz oldukça düşük.Periferik yayma adlı bir testi yaptırmanız yararlı olabilir.
| 28.06.2017 05:43

Ben de baş ağrısı vardı sadece bu nedenle doktora gittim kan testi yapmamı istedi

düşük olanlar
NE% 33.1
RDW 11.4
YÜKSEK OLANLAR
LY% 57.3
NE# 1.79
MCH 31.9

ne olduğunu öğrenmek istiyorum

Tahlil.Com | 14.12.2010 03:09
Bu testlerin hiç birisi baş ağrınızın nedenini açıklamıyor.Testlerinizde önemli bir sorun da yok.
info | 23.03.2017 11:06

WBC    8.51    4-10
RBC    4.85    3.8-5.6
HGB    15.1    11-15.5
HCT    44.6    35.5-48
MCV    92    80-95
MCH    31.1    25-34
MCHC    33.9    31-37
PLT    317    150-400
MPV    11.4    7.8-13
PCT    0.36    0.15-0.4
PDW    14.6    9-20
RDW-CV    12.5    11-15
NEU%    52.1    45-78
NEU#    4.44    1.56-6.13
LYM%    32.8    10-48
LYM#    2.79    1.18-3.74
MONO%    10.8    4.7-12.5
MONO#    0.92    0.24-0.86
EOS%    3.2    0.7-5.8
EOS#    0.27    0.04-0.36
BAS%    1.1    0.1-1.2
BAS#    0.09    0.01-0.08
RDW-SD    41.9
P-LCR    36.3

Tahlil.Com | 23.03.2017 11:06

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

kadirer_97 | 20.03.2017 09:08

WBC 6
LYM 2,4
LYM% 40,1
MON 0.4
MON%7.5
NEU 2.8
NEU%47.5
EOS 0.2
EOS 4,1
BAS 0.05
BAS%0,8
RBC 6.8
HGB 14.5
HCT 43.6
MCV 64
MCH 21.2
MCHC 33.3
RDW 17.2
PLT 281
MPV 8.7
PCT 0.2
PDW ---

Tahlil.Com | 20.03.2017 09:08

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

ozlemyuruyen | 26.02.2017 07:45

CİNSİYET:ERKEK YAŞ:6,5 Tahlilleri yorumlarmısınız teşekkürler.
HEMOGLOBİN    12,9        
HEMATOKRİT    41,2
LÖKOSİT    6,34
ERİTROSİT    5,42
MCV    76,1    L
MCH    23,8    L            
MCHC    31,3    L    
TROMBOSIT    394    
RDW    14,6                    
NOTROFİL %    46,2            
LENFOSİT%    35,9                
MONOSİT%    4,3    L        
EOSİNOFİL%    11,1    
BASOFİL%    0,6        
MPV    7,6        
NOTROFİL    2,93            
LENFOSİT    2,28                
MONOSİT    0,27    L
EOSİNOFİL 0,70
BASOFİL    0,04        
LUC    0,12        
LUC%    1,9    
PDW    35,

Tahlil.Com | 26.02.2017 07:45

Bizlere sormuş olduğunuz tahlil sonuçları  hemogram  diğer adıyla da kan sayımı testinde yer alan parametreler.

Sonuçlar ise normal.
Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.

Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


trland | 17.02.2017 04:05

Test Adı    Tetkik Sonucu
SEDIM (MM/SAAT)    1
BASO#    0.02
RDW-CV    12.7
PDW    19.5
PCT    0.155
MPV    9.9
PLT    158
MCHC    36.26
MCH    30.61
MCV    84
HCT    44.2
NEU%    51.3
BASO%    0.4
EOS%    3
EOS#    0.12
RBC    5.23
HGB    16.02
NEU#    2.02
LYM%    38.7
WBC    3.9
LYM#    1.53
MONO%    6.6
MONO#    0.26
AST    22
T.KOLESTEROL    183
ALT    26
TRİGLİSERİT    67

Tahlil.Com | 17.02.2017 04:05

Sorduğunuz tahlil sonuçlarınızda kayda değer bir anormallik görülmüyor. Sonuçlarınızı normal olarak yorumlayabiliriz.

DAHA FAZLA GÖSTER
Bence Jones Protein Testi Nedir?
Bence jones proteinleri disülfit dimerler veya tek zincir kovalan olmayan dimerler halinde veya her iki şekilde görülebilir
Koryon Villus Biyopsisi (CVS) Nedir?
Riski gebeliklerde kromozomal anomali yönünden değerlendirilen yapılan tarama testleri ve ultrason muayenesiyle de ileri tetkik gerektiren hastalara yapılan bir tahlil yöntemidir
Hepatit Testleri Kısaltmalarının Anlamları
Hepatit, karaciğer inflamasyonu olarak tanımlanan bir hastalıktır
Fetal Ense Kalınlığı Nedir?
Fetal ense kalınlığı (NT) (Nukhal geçirgenlik=Nuchal translucency) gebelik sırasında ultrason muayenesinde  bebeğin boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen bölümün kalınlığıdır
Calcifiol (25-hydroxy-vitamin D) Test Sonucu Hangi Durumlarda Değişir?
Kandaki 25-hydroxy şeklinde olan D vitaminin miktarı besin takviyeleri ve vitaminleri fazla miktarda alındığı durumlarda yükselir
LDL Kolesterolü Düşüren Sentetik Ürünler Nelerdir?
Kolesterol yüksekliği birçok kişide bulunabilen bir hastalıktır
Püy Kültürü Nedir?
Püy; alyuvar, bakteri veya yıkılmış doku kalıntılarının iltihabını kapsayan doku sıvısıdır
Prostat Hastalığı Tanısında Sıklıkla Kullanılan Tahlil: Asit Fosfataz
Asit Fosfataz; prostat, kan, karaciğer ve kemik hücrelerinde bulunmaktadır
Gebelik Haftası Hesaplama Gebematik İle Çok Kolay
Gebelik sürecindeki her kadın kan testi değerlerine göre gebelik haftası hesaplama isteği duyar
Kolonoskopi Tahlili Nasıl ve Neden Yapılır?
Kolonoskopi işlemi; bağırsağın ucunda kameralı bir aletle incelenmesidir
Kan Tahlili ile Cilt Kanseri Teşhis Edilir mi?
Uzmanlara göre sade kan tahliliyle cilt kanserinin teşhisi mümkündür
Kırım Kongo Hemorajik Ateş Hastalığı Tahlilleri
Kırım-Kongo Hemorajik Ateş’e keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir virüs yol açar