Spor Yaparken Suyu Az İçin

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/08/05 11:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Suyun vücut için önemi tartışılmaz ve herkes tarafından bilinir. Ancak su ile ilgili anlaşılmayan durum, ne zamanlarda içileceğidir. Su, her besin gibi doğru zamanda ve doğru şekilde içilirse vücut için faydalı bir besin haline gelir.

Spor Yaparken Suyu Az İçin

Spor yaparken vücudun su kaybettiği doğrudur. Bunun çözümü ise, kesinlikle spor yaparken su içmek değildir. Sadece susadığınızı hissettiğinizde, az miktarda su içilmelidir. Haddinden fazla içilen su; kanda sodyum miktarını artırır. Böbrekler otomatik olarak fazla suyun depolanması bilgisini verir. Neticede vücudun çeşitli bölgelerinde ödem oluşur.

Su Ne Zaman İçilmelidir?

Suyun vücut için önemi tartışılmaz ve herkes tarafından bilinir. Ancak su ile ilgili anlaşılmayan durum, ne zamanlarda içileceğidir. Su, her besin gibi doğru zamanda ve doğru şekilde içilirse vücut için faydalı bir besin haline gelir. Su, yemek vakitleri dışında içilmelidir. Bu vakitler genel olarak; sabah uyandığınızda henüz kahvaltıya vakit varken. Öğünden ilk bir saat sonrası içmeye başlayıp, sonraki öğüne yarım saat kalana kadar. Günün son öğününü yedikten bir saat sonra başlayarak, yatmaya bir saat kalana kadar su içmeye devam edilmelidir. Bu aralarda içilen suyun miktarı; cinsiyetinize, yaşınıza, kas oranınıza göre değişeceğinden. Her kişi kendi yapısına göre içmesi gereken miktarı tüketmelidir.

Su Ne Zaman İçilmemelidir?

Su içilmeyen vakitler genelde yemeğe yakın vakitlerdir. Yani yemek vakti yakın olduğunda, yemek eşliğinde, yemek biter bitmez, spor yapılırken su içilmemelidir. Yemekle birlikte su içilmemesinin sebebi; yemek esnasında içilen su, besinlere yapışır ve besinlerin şişerek katılaşmasını sağlar. Bu da besinin içindeki vitamin ve minerallerin vücut tarafından emilmesini engeller ve bir atık gibi vücuttan hiç kullanılmadan gönderilmesine sebep olur. işte bu sebeple yemek esnasında ve yemeğe yakın vakitlerde su içilmemelidir.

Spor yaparken de su içilmemelidir. Futbolculardan örnek verelim. Molalarda suyu içmek yerine ağızlarını çalkalayıp tükürürler, bunun sebebi, içtikleri yani midelerine inen suyun etkisini bilmelerinden kaynaklanır. Çünkü su, mideye spor esnasında ağırlık yapar ve mide sarkmasına sebep olur. sadece bu değil, aynı zamanda vücut mideye yemek geldi algısına kapılır ve glikojeni glikoza çevirme işine ara verir ki; bu da aktif kullanılabilir enerjinin azalması demektir. Yani maçı devam ettirecek tam performans gücü gösteremezler ve içtikleri su hem maçın akışına, hem de vücutlarına zarar verir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?