Stres Neden Egzama Yapar?

Yayın Tarihi : 2017/09/21 14:24 • Güncelleme Tarihi : 2022/01/29 12:28 •

Egzama, deride görülen yoğun kaşıntı hissettiren, kızarıklık ve döküntülerle kendini belli eden bir hastalıktır

Stres Neden Egzama Yapar?

Egzama, deride görülen yoğun kaşıntı hissettiren, kızarıklık ve döküntülerle kendini belli eden bir hastalıktır. Ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturmasa da kişide görünüşü etkilediği için rahatsızlık yaratır. Ayrıca yoğun yara oluşumu da vücudu enfeksiyon gelişimine açık hale getirir. Egzamanın pek çok nedeni vardır ancak stres bu nedenlerin başında gelir. Stresin hayattan çıkartılması egzamanın iyileşmede oldukça etkilidir. 

Stres ve Egzama

Deri, vücut içinin, dış ortamla bağlantı kurduğu bir mekanizmadır. Eğer boşaltım yolu ile atılamayan ve vücuttan uzaklaştırılmak istenen unsurlar varsa, bunlar çoğu zaman deri yoluyla atılmaya çalışılır. Sivilce, akne bunlarıın en güzel örneğidir. Özellikle çok yağlı besinler tükettiğinizde, bu yağları depolamak istemeyen vücut bunları dışarı atmak üzere, içi irin dolu sivilceler meydana gelir. Bunlar patlatıldığında irin direk dışarı çıkarken, patlatılmadığında yavaş yavaş dış kanallara verilir ve kendiliğinden söner. 

Egzamada da mesele bir nebze böyledir. Yoğun stres, vücudun tüm işleyişini etkiler. Dolaşım sisteminden tutun da, sindirim sistemine, boşaltım sistemine kadar; insan vücudundaki her sistem stresin miktarına göre etkilenmeye başlar. 

Egzama, vücut çok yoğun stresteyken, özellikle de ayrılık travmalarında, meydana gelen, büyüyen bir hastalıktır. Vücutta zararlı atıkların biriktirilmesi ve vücudu etkilememesi karaciğerlerin görevidir. Bu sebeple cilt hastalıklarında öncelikle karaciğerin durumu değerlendirilir.

Karaciğer yüksek miktarda toksinleri tolere edemediğinde bunu iç hastalık olarak meydana getirmek yerine, bir cilt hastalığı olarak dışarı atmak ister ve böylece egzamalar meydana gelir. 

Stresten uzak durmak evet çok zordur. Ancak sağlıklı yaşamak için insanın bu stres ayarını yapması, yönetmeyi bilmesi gerekir. Stressiz yaşamak mümkün değilken, stres unsurlarını azaltmak ve bunları görmezden gelmek, vücuda etkilerini azaltmak en önemli çözümdür.

Bunun için yapılması gerekenler;

Kendinize daima uğraşabileceğiniz iş elde edin bu hobi olabilir meslek icra etmek veya yeni eğitimler almak olabilir. Kafası meşgul olan insan, strese girecek vakit bulamaz.

Hayatınızda mutlaka spor olsun. Bu sayede beyniniz çözüm odaklı çalışacaktır. 

Hayatınızda mutlu insanlar olsun. Unutmayın arkadaşlarınız sizi yansıtır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?