Odyoloji Nedir? Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Neden Birlikte İncelenir?

Yayın Tarihi : 2015/08/01 21:18 • Güncelleme Tarihi : 2021/02/13 00:20 •
Kulak, burun ve boğaz hastalıkları ile ilgilenen sağlık bilimi odyoloji olarak isimlendirilmektedir
Odyoloji Nedir? Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Neden Birlikte İncelenir?

Kulak, burun ve boğaz hastalıkları ile ilgilenen sağlık bilimi odyoloji olarak isimlendirilmektedir. İşitme ve üst solunumla ilgili hastalıklar bu alanda incelenmektedir. Odyolojide işitme kalitesi ve yetisi ile ilgili özel testler yapılmaktadır. 

Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Neden Birlikte İncelenir?

Bilindiği üzere; kulak burun ve boğaz hastalıkları aynı doktorun uzmanlık alanına girer. Çünkü bu organlar, üst solunum yolundan direkt etkilenen ve bu etkileri en bariz şekilde ortaya koyan organlardır. Yani birbirleri ile bağlantılı ve orantılı olarak çalışırlar. Haliyle birinde meydana gelen rahatsızlık, diğerini kolaylıkla etkiler ve şikayetlerin meydana gelmesini mümkün kılar.

Özellikle soğuk algınlıklarında burun akıntısıyla birlikte, boğaz nodüllerinde şişmeler meydana gelir. Bu şişmeler kontrol altına alınmazsa, duyma problemleri ortaya çıkar. Çünkü büyüyen boğaz nodülleri, kulağa baskı yaparak duyma oranını azaltır. Veya bazı durumlarda kulak iltihapları büyüyerek, kulağın yapısına zarar verir ve duymayı etkiler. 

Odyoloji Nedir?

Odyoloji, olayın daha çok duyma üzerine etkisini inceleyen uzmanlık dalıdır. KBB doktorunuzun öncülüğünde, duyma ile ilgili probleminizin olup olmadığını bilmek adına bu test istenir. Odyolog olarak nitelendirilen sağlık çalışanları tarafından uygulanan testlerdir. Kulağın hangi frekans aralıklarındaki sesleri algıladığını, duyma oranının yüzde üzerinden değerlendirilmesini, hangi kulakta duyma frekansının ne olduğunun bilinmesini sağlayan testlerdir. 

Odyoloji Testleri Neden Gereklidir?

İnsanın her iki kulağı da aynı oranda sağlıklı olmayabilir. Biri daha az duyarken, diğeri daha iyi duyuyor olabilir. Ayrıca kulağın duyma frekansı, gözle muayenede anlaşılacak bir durum değildir. Bu sebeple odyoloji testleri, her iki kulakla da alakalı detaylı bilgiyi verir. Bu sayede hangi kulağa hangi tedavi uygulanacak veya bir tedavi ihtiyacı var mı gibi soruların en doğru yanıtları, bu testlerde gizlidir. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?