Endokrinoloji Çalışma Alanı Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/03/18 14:55 • Güncelleme Tarihi : 2021/04/04 23:35 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Vücudun hormonel işleyişini ve görülen aksaklıkları inceleyerek tedavi eden sağlık bilimi endokrinoloji olarak isimlendirilmektedir
Endokrinoloji Çalışma Alanı Nedir?

Vücudun hormonal işleyişini ve görülen aksaklıkları inceleyerek tedavi eden sağlık bilimi endokrinoloji olarak isimlendirilmektedir. Oldukça geniş bir çalışma alanı vardır. Beynin hormon salınımı ile ilgili bölümü ve tiroid gibi organlar bu alanın en çok incelediği yapılardır.

Hormon Nedir?

Hormon, vücudun iç dengesinin sağlanması için; belli organlar tarafından, belli vakitlerde salgılanan ve kan dolaşımı ile ilgili organa taşınarak burada görevini yapan organik bileşiklerdir. örneğin; kadında adet döneminin başlamasından, erkekte sperm salgılanmasına kadar her aşama, hormonların kontrolündedir. Bunların dışında; büyüme, cinsel gelişme, kan şekeri düzenleme, böbrek üstü bezi salgıları, korku ve heyecan tepkilerinin ortaya konması, doğum, süt salgılayarak emzirmenin gerçekleşmesi gibi pek çok hayati düzen, yine hormonlar kontrolünde gerçekleşmektedir.

Bu sebeplerle vücudun doğru işleyişi için hormonlar hayati öneme sahip diyebiliriz. Enrokrinoloji bölümü, tam olarak hormonların yapı ve işlevleriyle ilgilenmektedir. Yani hormonların üretilmesinde, salgılanmasında veya kullanılmasında bir problem varsa kesinlikle bu durum endokrinoloji bölümünün uzmanlık alanıdır. 

Hormonların Bozulması Ne Demektir?

Hormonal bozukluklukların iki şekli vardır. 

Ya vücutta hormon sentezlenemiyordur, ya da sentezlenen hormon, ilgili organ tarafından tanınmıyordur. 

Hormon salgısının kontrolü beyindedir. Beyin, ilgili organa, ilgili hormonu salgılaması emrini verir. Ancak bu bağlantıda bir kopukluk oluyorsa ilgili organ, emri algılayamaz ve hormon üretemez. Haliyle çalışması gereken organda hormonu algılamadığından çalışmaz ve aksaklıklar görülür. Bu durumda ilaç takviyeleri verilerek suni olarak hormonun salgılanması ve ilgili organın çalışması kontrol edilmiş olur. 

İlgili organ, hormonu tanımıyor ve tepki göstermiyor olabilir. Bu durumda hormon kusursuz olarak salgılanır. Ancak organ bu hormonu tanıyamadığı için çalışmaz ve tepki göstermez. İşte bu durumda hormonun etki etmesi gereken organın tedaviye ihtiyacı vardır. 



Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?