Tahlil Nedir? Tahlil Neden İstenir? Tahlil Çeşitleri
Tıbbi tanı amacıyla yapılan analiz yöntemlerine tahlil adı verilir. Tahlil sonuçlarına göre ise tahlil istenen kişilerin hasta olup olmadıkları ve/veya hangi hastalıklar yönünden risk altında olup olmadıkları belirlenir. Hastalardan istenen tahliller farklı yöntemler ve cihazlarla yapılmaktadır. Günümüzde doktorlar tarafından en çok istenen tahliller ise sırasıyla kan, idrar,patoloji ve radyolojik tahlillerdir.
Tahlil Nedir?
Tıbbi tanı amacıyla yapılan analiz yöntemlerine tahlil adı verilir.Tıp biliminde birçok tahlil çeşidi hastalıkların tanı ve takiplerinde uygulanmaktadır. Tıbbi tahlillerin başlıcaları kan tahlili, idrar tahlili, mikroskopi tahlili, radyoloji tahlili, patoloji tahlili, kardiyoloji tahlili ve genetik tahlillerdir.
Tahlil Neden İstenir?
Doktorlar şüphelendikleri hastalıklar için hastalarından farklı tahliller isteyebilir.
Bir hastalığın tanısını koyabilmek için kimi zaman aşağıdaki tahlillerin hepsi aynı zamanda veya farklı zamanlarda istenebilir.Kimi zaman ise bu tahlillerden sadece biri veya ikisi ile hastalığın tanısı koyulabilir.
Tahliller her zaman bir hastalığın tanısını koymak için kullanılmaz.Bazı tahlillerden hastalık yerine bir durumu ortaya çıkarmak için tercih edilebilir.
Örneğin gebelik tahlilleri ile gebelik teşhis edilir.Genetik tahlil yöntemleri ile de babalık tayin edilir.Her 2 test de bir hastalığı ortaya çıkarmayıp bir durumu açıklığa kavuşturmaktadır.
Tahlil Çeşitleri Nelerdir?
Sık Olarak İstenen Başlıca Tahlil Çeşitleri:
Kan tahlilleri:
Genel olarak 12 saat açlıkta alınan tahlillerdir. Hematoloji,Hormon,Rutin Biyokimya ve ELİSA tahlilleri başlıcalarıdır.
İdrar Tahlilleri:
İdrarda yapılan biyokimyasal ve mikrobiyolojik tahlillerdir. Başlıcaları; Tam İdrar Tahlili(TİT), İdrar Kültürü ve 24 saatlik idrarla tapılan mikrobiyolojik ve biyokimyasal tahlillerdir.
Mikroskopi Tahlilleri:
İdrar,Sperm,Balgam, Vücut Sıvıları ve Gaita’dan yapılan mikroskopik tahlillerdir.
Radyolojik Tahliller:
Ultrason,MR,Bilgisayarlı Tomografi,PET ve Direkt Grafiler başlıca yöntemlerdir.
Patoloji Tahlilleri:
Özellikle biyopsi sonrası kanser tanısında kullanılan tahlillerdir. Smear testi de buna örnektir.
Kardiyolojik Tahliller:
Eko, EKG, Eforlu EKG, Anjiografi, Kardiyak Panel Testleri
Genetik Tahliller:
Kromozom anomalileri, genetik hastalıklar, babalık testi gibi tahlillerdir.
Burada sık olarak kullanılan tahlilleri sıraladık.Doktorlar hastalıklara göre bir çok tahlil daha isteyebilir.
Tahlil.com'un TAHLİLMATİK uygulamasını kullanarak yaptırdığınız tahliller hakkında doktorlara sormanıza gerek kalmadan ön bilgi sahibi olabilirsiniz.TAHLİLMATİK için tıklayınız.....
Tahlil.com'un benzersiz hizmeti TAHLİL SÖZLÜĞÜ ile A'dan Z'ye tüm tahlillerin normal değerleri, kullanım alanları, hangi durumlarda anormal çıktığı konusunda bilgi sahibi olabiirsiniz.TAHLİL SÖZLÜĞÜ için tıklayınız....
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
g****** : 7 aylık bebeğim ek gıdalara başladığım günden bu yana kakasını yapmakta zorlanıyor. 4 gün hiç kaka yapmadığı oluyor,beslenmesine dikkat ediyorum lifli yiyecekler veriyorum.Bebeğimin kakasının düzene girmesi için ne önerirsiniz? Teşekkürler... Cevap: Anne sütünden sonra ek gıdalara geçilme sürecinde bu tür durumlar olağan olabilir. Bir müddet sonra geçmezde çocuk doktoruna başvurabilirsiniz. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.