Sünnet İçin Uzmanlarca Önerilen İdeal Yaş Nedir ?
Sünnet sezonu yaklaşıyor.Yaz aylarında çocuklarını sünnet yaptırmayı düşünen anne ve babaların ilgisini çekeceğini umduğumuz ideal sünnet yaşına dair yazımızı Tahlil.com olarak okuyucularımızla paylaşıyoruz.
Birçok anne baba çocuklarını hangi yaşta sünnet ettirmeleri gerektiği konusunda karar vermekte zorlanır.Anne babalara, yararlı olacağını düşündüğümüz ideal sünnet yaşı ile bilgiyi , bir diğer sağlık sitemiz www.sunnetevi.com dan sizler için derledik.
3-6 yaş arası gelişim dönemi, çocukların cinsel kimlik gelişimleri açısından önemli bir dönemdir. Bu dönemde erkek çocuk cinsel organı ve diğer cinsle farklılıklarını keşfetmeye çabalar.
Kız çocuğunun pipisi olmadığını keşfeden erkek çocuğu, onun bu organını yitirdiği, bu durumda kendinin de kaybedebileceği endişesi taşımaya başlar.
Erkek çocuklarda bu dönem beden bütünlüğünün çok önem kazandığı, en küçük yaralanmaların bile abartılarak korkunç hale getirildiği bir süreçtir.3-6 yaş arasının korkuların yoğunlaştığı bir dönem olduğu da unutulmamalıdır.
Tüm bu ögelerin yanında, toplumsal olarak da “pipiye” verilen önem de düşünüldüğünde, 3-6 yaş arasında sünnet olmanın bir çocuk da yaratacağı sorunlar anlaşılabilir.
Toplumumuzda bir yandan “amcalara göstermesi” istenerek organının ne kadar önemli olduğu vurgulanan , bir yandan da şaka olarak yakalandığında “pipisinin kesileceği, koparılacağı”, hatta “yenileceği” söylenen çocuğun kayıp duygusu aşırı derecelere varabilir.Böyle bir süreç yaşayan çocuğu bu dönemde sünnet ettirmek, tüm bu korkularının bir anlamada gerçek olduğunu ona göstermektir.
İdeal sünnet yaşı nedir?
3 ile 6 yaş arası sünnet uzmanlarca tercih edilmemektedir.Erkek çocuklarda, ruhsal açıdan 3 yaş öncesi veya 6 yaş sonrasının sünnet için ideal yaş olduğunu söyleyebiliriz.
Erkek Çocuğa Sünnet Süreci Nasıl Anlatılmalıdır?
Doğru zaman seçildikten sonra çocuğa, öncelikle babasının daha sonra da doktorun yapılacak işlemi anlatması gerekir.Babanın, çocuğa, pipisini kaybetmeyeceği, kendisinin de bu olayı yaşadığını vurgulaması da çocuğu yatıştırıcı olur.Daha sonra sünneti yapacak olan yetkili kişinin, sünnetin pipisinin ucundaki bir bölümün düzenlenmesiyle ilgili olduğunu, kesmenin söz konusu olmadığının açıklamalarının ardından, uyuşturma sürecinden başlayarak çocuğa bütün süreci yaşına ve anlama düzeyine uygun olarak anlatması gerekir.
Canının ne kadar acıyabileceği, sünnet sonrası yaşayacakları çocuğa aktarılması gereken bilgilerdir.
Bebeklik döneminde yapılan sünnet çocukta bu tür kaygılar uyandırmayacaktır.Bir yaş öncesi, özellikle yeni doğan döneminde yapıldığında açıklama ve hazırlık gerektirmez. Ayrıca bu yaş gurubunda bedenin kendini onarımı daha hızlı olduğundan süreç daha kolay olacaktır.1-2 yaş arasında ise daha kısa açıklamalar yeterli olabilir.
Çocukta, ileride arkadaşlarının sünnet törenlerinde kendisinin sünnet olup, olmadığına ilişkin soruları, bir daha olmasının gerekeceğine ilişkin kaygıları olabilir. Bu nedenle bebeklik döneminde sünnet olan çocuğa, özellikle yakın çevresinden birileri sünnet olacağı zaman bu konuda açıklama yapmak ve tekrar olması gibi bir olasılık olmadığının açıklanması uygundur.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.