Beyaz Kan Hücre Sayım Neden Düşük?

Yayın Tarihi : 2019/04/20 13:18 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/04 15:39 •

Beyaz kan hücreleri  diğer adlarıyla da lökosit veya WBC ne işe yarar? Düşük olduğunda ne anlama gelir? Nedenleri nelerdir? Normal beyaz kan hücresi aralıkları nelerdir? Bu tarz soruların cevaplarını öğrenmek için makalemizi okuyabilirsiniz.

Beyaz Kan Hücre Sayım Neden Düşük?

WBC (Lökosit) (Beyaz Kan Hücresi) Düşüklüğü

Beyaz kan hücreleri, aynı zamanda lökosit, enfeksiyonla mücadele eder. İstilacıları aramak için kanınızda dolaşırlar. Ve vücudunuz sürekli olarak beyaz kan hücresi üretir.

Doktorunuz tam kan sayımı veya CBC yapmak için bir miktar kanı laboratuvara göndererek bu hücrelerin ne kadarına sahip olduğunuzu ölçer. Beyaz kan hücresi sayınız, bu testten elde ettiğiniz rakamlardan biridir. Teşhisi işaret edebilir veya onaylayabilir veya bir tedavinin işe yarayıp yaramadığını gösterebilir.

Çoğu zaman, düşük beyaz kan hücresi sayımı endişelenilecek bir şey değildir.

"Düşük" Nedir?

Birinde beyaz kan hücrelerinin (WBC) ne kadar olduğunu öğrenebiliriz ve normal aralık mikrolitre kan başına genellikle 4.000 ila 11.000 arasındadır.

Mikrolitre başına 4.000'den az bir WBC sayımı gösteren bir kan testi (bazı laboratuvarlar 4,500'den az olduğunu söylüyor), vücudunuzun enfeksiyonla gerektiği gibi mücadele edemeyeceği anlamına gelebilir. Düşük sayıma bazen lökopeni denir.

Nedenleri

Doktorunuz fiziksel bir muayene yapacak ve sonucunuzun arkasında ne olduğunu bulmak için geçmiş tıbbi sorunlarınızla birlikte sahip olduğunuz belirtileri göz önüne alacaktır.

Kemik iliği sorunları: Kemik iliği denilen kemiklerin süngerimsi merkezi, kan hücreleri üretir. Düşük WBC sayımları genellikle kemik iliği problemlerine bağlıdır. Benzen ve böcek ilaçları gibi bazı kimyasalların yanı sıra kemoterapi ve radyasyon gibi bazı kanser türlerinin ve kanser tedavilerinin çevresinde bulunmak kemik iliğinizin WBC üretme yeteneğine zarar verebilir.

Otoimmün bozukluklar: Lupus ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar, vücudunuza kendi WBC'lerine saldırmasını ve yok etmesini söyleyecektir.

Enfeksiyon: Virüs kemik iliğini etkiler ve bir süre düşük WBC'ye neden olabilir. Kan enfeksiyonları gibi ciddi enfeksiyonlar, vücudunuzun WBC'leri daha hızlı tüketmesine yol açabilir. HIV belirli bir tür beyaz kan hücresini öldürür.

İlaçlar: Bazı ilaçlar, antibiyotikler de dahil olmak üzere, WBC'leri yok eder.

Beslenme: Folik asit ve B12 gibi bazı vitaminlerin düşük seviyede olması veya iyi beslenilmemesi vücudunuzun WBC'leri nasıl ürettiğini etkileyebilir. Fazla alkol kullanımı, vücudunuzdaki besinlerle ve WBC sayımlarıyla da karışabilir.

Dalak sorunları: Dalak da WBC üretir. Enfeksiyonlar, kan pıhtıları ve diğer sorunlar dalağın şişmesine ve gerektiği gibi çalışmamasına yol açabilir. Bu, WBC sayınızı düşürecektir.

Takip Testleri

Düşük beyaz kan hücresi sayımı için net bir neden yoksa, doktorunuz muhtemelen testi tekrar yapmak isteyecektir veya CBC ile birlikte bir diferansiye veya "diff" yapacaktır.

Bu diğer test çok daha fazla ayrıntı verir. Beş çeşit WBC'nin her biri için normal aralıklar vardır ve bazı sorunlar yalnızca bir türü etkiler. Bu testin sonuçları, doktorunuzun neler olduğunu anlamasına yardımcı olabilir.

Birçok kez, tekrarlanan bir test, WBC sayınızın normal olduğunu gösterecektir.

Doktorunuz, sahip olduğunuz semptomlara dayanarak daha fazla test yapmak isteyebilir. Örneğin, streptokok boğaz ağrısı veya mono için kontrol edilebilirsiniz. Diğer kan testleri viral bir enfeksiyon, iltihaplanma veya alerji arayabilir. Doktor sağlıklı olup olmadığınızı görmek için kemik iliği örneği almak isteyebilir.

Sonra Ne Olur?

WBC sayınız çok düşük olduğunda, bir enfeksiyonu önlemek için adım atmanız gerekebilir.

Doktorunuz sizden bir hematologa görünmenizi isteyebilir. Bu, kan sayımı problemlerini teşhis etmek ve tedavi etmek için ekstra eğitim alan bir uzmandır.

WBC sayınız düşük kalırsa veya düşmeye devam ederse, neden olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışın. Doğru tedavi, beyaz kan hücresi sayınızın normale dönmesine yardımcı olacaktır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?