Nikotin Testi Nedir? Kanda Nikotin Testi Yapılır mı?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 11:08 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Sigara içenlerde nikotin araştırılması sıkça merak edilen bir konudur.Özellikle genç yaşta sigara içenler sigara içip içmediklerinin yapılacak testlerde ortaya çıkıp çıkmayacağını öğrenmek ister.Nikotin testi kişinin sigara içip içmediğini ortaya koyan ancak rutin laboratuvar çalışmalarında sıklıkla kullanılmayan bir kan testidir.

Nikotin Testi Nedir? Kanda Nikotin Testi Yapılır mı?

Sigara içenlerde nikotin araştırılması sıkça merak edilen bir konudur. Sağlık siteniz Tahlil.com'a bu konuda sıkça sorular geliyor.
Özellikle çocuklarının sigara içip içmediğini merak eden anne ve babalar kan testi ile nikotin bakılıp bakılmayacağını soruyorlar. Nikotin vücudunuza girdikten sonra oluşturulan ürün olan nikotin ve kotinin için analiz yapmanın birkaç yolu vardır:

Nikotin Testleri Nelerdir?

1.Kalitatif test: Basitçe vücudunuzda nikotin olup olmadığına bakar.
2.Kantitatif test: Aslında vücudunuzdaki nikotin veya kotinin konsantrasyonunu ölçer. Tütün alışkanlıklarınız hakkında daha fazla bilgi verir. Aktif bir içici olup olmadığınızı veya yakın zamanda sigarayı bırakıp bırakmadığınızı söyleyebilir. Tütün kullanıcısı değilseniz, çok fazla tütün dumanı soluyup solumadığınızı anlayabilir.

Genellikle tütün kullanımına dair testler nikotin değil kotinin arar. Kotinin de bir nikotinin metabolidir. Kotinin nikotinin pirolidin adi verilen kimyasal halkasının C ve N atomlarından kaynaklanan oksitlenmesiyle ile ortaya çıkan bir metabolitdir. Sonuç olarak kotinin de sigara içenlerde bulunmaktadır. Kotininin bu test de kullanılmasının sebebi ise kotininin daha kararlı olması ve vücudunuzda daha uzun süre kalmasıdır. Vücudunuzda kotinin olmasının tek nedeni, nikotinin kullanılmış olmasıdır.

Kotinin kan veya idrar testinde ortaya çıkabilir. Kan testi yapmanız gerekiyorsa, damar yoluyla kan alınmalıdır.
İdrar testi ile de kotinin araştırılabilir. Bu durumda da rastgele bir idrar örneğinden inceleme yapılmaktadır.

Nikotin Kanda Ne Kadar Süre Kalır?

Kanınızdaki nikotin miktarı, sigarayı içtikten birkaç saniye sonra yükselir. Ama ne kadar içinize çektiğiniz ve sigaranın içinde ne kadar nikotin olduğu da bu konuda önemlidir. 

Genellikle nikotin, son tütün, sigara kullanımının ardından 1 ila 3 gün içinde kanınızdan çıkar. 1 ila 10 gün sonra kotinin de  kandan gitmiş olur.
İdrar testi ise kan testi kadar duyarlı değildir. Tütün ürünlerini bıraktıktan 3 ila 4 gün sonra idrarınızda ne nikotin ne de kotinin saptanamaz. 

Nikotin Aranmasında Tükürük ve Saç Testleri

Tükürük testi, kotinin saptamanın en hassas yolu olarak kabul edilir ve bunu 4 güne kadar saptayabilir.
Saç testi ise, tütün ürünlerinin uzun süreli kullanımını belirlemenin güvenilir bir yoludur ve tütün kullanmayı bıraktıktan 1 ila 3 ay sonrasına kadar çok doğru sonuç verebilir. Hatta 12 aya kadar nikotini algılayabilir.

Nikotin Testi Nasıl Yorumlanır?

Test sonuçlarında nikotin seviyeleriniz orta düzeydeyse bu sonuç  tütün kullandığınız ve testten yaklaşık 2 ila 3 hafta önce sigarayı bıraktığınız anlamına gelebilir.

Tütün kullanmayan kişilerin de çevrelerinde tütün dumanına maruz kalmaları halindenikotin testinin düşük pozitif çıkması mümkündür.

Test sonucunda, herhangi bir nikotin veya kotinin tespit edemiyorsa (veya yalnızca çok düşük seviyeleri tespit edebiliyorsa), muhtemelen tütün kullanmıyorsunuz ve çevrenizde duman solumuyorsunuz veya bir zamanlar kullanmışsınız anlamına gelir. demektir. Bu durumda bir diğer olasılık ise, bir tütün kullanıcısısınız  ancak birkaç hafta önce tütün ve nikotin ürünlerini bırakmanızdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?