Taşıt Tutması Nedir? Taşıt Tutmasında Alınabilecek Kolay Önlemler Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/04 09:49 •

Taşıt tutması hastalığı, hareketi algılamakta kullanılan duyu organları arasındaki ortak çalışmanın bir şekilde bozulması ile oluşur.

Taşıt Tutması Nedir? Taşıt Tutmasında Alınabilecek Kolay Önlemler Nedir?

Taşıt tutması hastalığı, hareketi algılamakta kullanılan duyu organları arasındaki ortak çalışmanın bir şekilde bozulması ile oluşur. Yıllar içerisinde hareketin düzgün algılanmasındaki uyumun kaybolması da etkenlerden biridir.

Taşıt tutması; hareket hastalığı olarak da bilinir. Hastalığın temelinde merkezi sinir sistemine iletilen bilgilerdeki uyumunun bozulması yatmaktadır. Çeşitli ilaçların kullanımı ile, yolculuk sırasında oluşan bulantı ve kusma hissinin önüne geçilebilir. İlaçların yolculuk bağlamadan ortalama bir saat önce alınması gerekmektedir. Eğer yolculuk başladıktan sonra ilaç alınırsa; ilaçlar, gastro intestinal sistemden emilecek zaman bulamadan, bulantı ve kusma neticesinde vücuttan atılabilir. Bu da bir işe yaramaz. Ayrıca deriye yapıştırılarak kullanılabilen skopolamin bantları da taşıt tutmasında oldukça etkilidir. Bu bantlar kişiyi, ilaç almaya bağlı oluşabilecek olumsuzluklardan da korumaktadır. Taşıt tutması hastalığında kullanılacak ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır.

Taşıt Tutması Hastalığında Alınabilecek Kolay Önlemler Nelerdir?

Yolculuk sırasında, hareketin gözler ile rahatça algılanması sağlanacak bir yerde oturulmalıdır. Arabanın ön koltuğu gibi yolun ve manzaranın rahatça takip edilebileceği bir yer, riski azaltacaktır. Gemi veya teknelerde yolculuk yaparken ise güvertede olmak, iç kısımlara göre kişiyi daha rahat ettirecektir. Uçaklarda kanat önündeki koltukta oturmak bir hareketin daha az hissedilmesine yardımcıdır. Yolculuk öncesi, beslenmede az miktarda ve mideyi rahatsız etmeyen yiyeceklerin seçilmesi de önemlidir. Kafanın sabit tutulması, alkol alınmaması, sigara içilmemesi de yolculuk sırasında ve öncesinde alınabilecek kolay önlemlerdir. Burada maksat, mideyi ve sindirim sistemini sakin tutmaktır.

Taşıt Tutması Neden Olur?

Araç tutması bir başlık olsa da, sadece araç tutması değil, lunaparkta mide bulanması, hareket ederken Bir şey izleme, salıncakta sallanma esnasında meydana gelen mide bulantısı da aynı sebeplerden kaynaklanmaktadır. Görüntü ve odak tek bir noktada sabit kalırken, vücudun hareket etmesi beyini yanıltır. Yani beyin hareket mi ediyor, yoksa sabit mi duruyor bunu algılayamaz ve bu sebeple bulantılar ortaya çıkar. Taşıt tutmaması için cam kenarına oturmak, hareketi takip etmek, işte bu durumu engellediği için uygulanmalıdır. Ayrıca bu duruma eşlik eden, kulak kristallerinde oynama, B12 eksikliği, demir eksikliği gibi bir rahatsızlığınız varsa araç tutma ihtimali de artacaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?