Üstüne görmek, üste görmek, üstüne adet olmak veya diğer adıyla yerleşme kanaması hakkında Tahlil.com uzmanlarına bir çok soru gelmektedir. Üstüne görmek diğer adıyla da yerleşme kanaması nedir, öncelikle bunu açıklayalım:
Üstüne görmek, adet (regl, mens) kanaması, regl olmak veya mensturasyon değildir.Üstüne görmek, hamileliğin başlangıcında gebeliğin rahim iç tabakasına yerleşmesinden kaynaklanan bir kanamadır.Bu kanamaya yerleşme (implantasyon) kanaması adı da verilir.
Buradan da anlaşılacağı üzere üstüne görme olayı sadece gebe kalınması halinde görülür. Ancak üstüne görmek, her gebelikte görülmez.
Üstüne gören hastalar, gebeliğin başlangıcında yaklaşık olarak adet dönemine denk gelen günlerde (Ortalama 10 ile 12.gün) gebeliğin oluşmasına bağlı kanamayı fark eder. Ancak, hamile olduğunun farkında olmadığı için bunu adet kanaması sanır.
Bir sonraki adet döneminde , yaklaşık gebelik iki aylık olduğunda, bu sefer adet görmeyince hamile olduğunu fark eder.
Geçen ay gördüğü kanamayı ise, "üstüne gördüm, üstüne görmüşüm, yerleşme kanaması oldum, hamileliğin üstüne adet görmek, gebeliğin üstüne adet görmek" gibi isimlerle ifade eder.
6 ile 12 günlük arası olan döllenmiş yumurta, uterusun iç kısmına bağlandığında yerleşme kanaması olarak bilinen bir kanamaya yol açabilir.Yumurtanın rahimdeki bu hareketi, tamamen normal olan ve her türlü tıbbi yardıma ihtiyaç duymayan hafif kanama veya lekelenmeye neden olabilir.
Yerleşme kanaması gebeliğin erken belirtilerinden biri olarak kabul edilir (bir anne için ilk ve kolayca tanımlanabilir belirtilerden bir tanesi budur).
Üstüne görme olarak da bilinen yerleşme kanaması genellikle, bir sonraki menstruasyon döngüsünden bir kaç gün önce başlar. Bununla birlikte, yerleşme kanaması bir regl(adet) periyoduna benzer bir zamanda gerçekleştiğinden, birçok kadının, ''bunun muhtemel bir hamilelik veya periyod olup olmadığı konusunda'' kafası karışır.
Peki adet dönemi kanaması ile yerleşme kanaması arasındaki farkı nasıl nasıl anlayabiliriz?
Bu konuda işimize yarayacak ve akılda tutulması gereken birkaç belirti daha var.
Yerleşme Kanamasıyla Ortaya Çıkan Yaygın Belirtiler:
(Bunlar aynı zamanda PMS (prementruel sendrom (adet öncesi sendrom) belirtileri veya ovulasyon (yumurtlama) belirtileri olabilir, bu nedenle pembemsi/kahverengimsi lekelenme ile birlikte bu belirtilerin de olması kesin gebelik olduğunu garanti etmez.)
Yerleşme kanaması gebelikle birlikte olduğundan kanama hissedildiğinde gebelik testi yapılması ve testin pozitif olması gebelik yönünden bilgi verecektir.)
Yerleşme kanaması bir kadının ortalama regl döneminden biraz farklı görünür.Kanama olağan bir adet kanamasına göre çok daha azdır ve daha kısa sürer.
Tüm kadınların adet dönemlerinde aynı tür kan akışına sahip olmadığını hatırlamak önemlidir.Bazı kadınların adet dönemlerinde kanamaları çok olurken bazılarının nispeten daha azdır.
Üstüne görmek (yerleşme kanaması) ile adet kanamasını ayıran bazı farklar vardır.Aşağıdaki yazımızda konuya dair çok detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Genel olarak, hamile kadınların yaklaşık üçte biri üstüne görmeyi yaşayacaktır. Bir kadının regl dönemi gibi görünse de, farklılıklar olduğu için ikisi karıştırılmamalıdır.
Üstüne görme, adet kanaması değildir. Çoğunlukla, kanamanın miktarı ve rengi de normal adet kanamasından farklıdır.
Üstüne görme kanaması normal adet kanamasından çok daha hafif ve daha düzensizdir. Bu kanama genellikle döllenmeden yaklaşık 10 gün sonra gerçekleşir.Her zaman fark edilmeyebilir.
Adet görmek (regl kanaması) ve üstüne görme kanamasını ayıran birkaç fark vardır.
Önemli Farklar:
Bu nedenle, regl döneminizde olması gereken parlak veya koyu kırmızı kanamanız var ise ve kanamanız 3 günden fazla sürerse ve pedleri ve/veya tamponları doldurduğunuz yoğun bir akıntınız varsa, yaşadığınız şeyin yerleşme kanaması olması pek olası değildir.Bu yaşadığınız her zamanki adet kanamasıdır.
Bununla birlikte, adet döneminiz normalden daha kısa ise (3 günden daha kısa ) ve pedleri veya tamponları doldurmadıysanız, kırmızıdan daha pembemsi / kahverengimsi bir renkse ve normalden daha az kramp varsa, bu kanamanızın yerleşme kanaması olması mümkündür.
Hamile kaldıktan yaklaşık 6-12 gün sonra (sperm yumurta ile birleştiğinde), embriyo kendisini uterusun duvarına yerleştirecektir. Bu hareket rahim duvarındaki bazı kan damarlarını parçalayabilir ve kanamaya neden olabilir.İşte bu yerleşme kanamasıdır.
Adet kanaması ise yumurtlamadan yaklaşık 11-14 gün sonra ortaya çıkar (bir yumurta serbest bırakıldığında ve gebelik mümkün olduğunda), bu da ikisinin birbirleriyle karıştırılmasının bir başka nedenidir.
Bazı kadınlar adet dönemlerinin birkaç gün erken olduğuna inanabilirler. Yerleşme kanaması genellikle beklenen dönemden bir hafta önce gerçekleşir.
Örneğin, cinsel olarak aktifseniz ve 25 Ocak'ta regl olmayı bekliyorsanız, 18-25 Ocak arasındaki herhangi bir lekelenmenin yerleşme kanaması olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.
Yerleşme kanamalarının bu süreden önce veya adet kanamasının beklendiği veya kanamanın geciktiği dönemden sonra meydana gelmesi pek sık görülmez. Bununla birlikte, doğurganlık süreci başında yumurtlama yaşanırsa ve yerleşme süreci hızlıysa veya doğurganlık sürecinde geç yumurtlama yaşanırsa ve yerleşme işlemi yavaşsa mümkündür.
Kadınlar normal regl(adet) akıntılarının neye benzediğini bilir ve yeni bir ilaç kullanmadığı sürece (doğum kontrolü ve ertesi gün hapları gibi) veya stres seviyesinde bir değişiklik olduğu sürece, adet kan akışı, rengi ve tutarlılığı genellikle aynıdır. Böylece, daha hafif, daha pembe lekelenme meydana geldiğinde, bunun adet kanamasından farkı kolayca anlaşılabilecektir.
Çoğu durumda, üstüne görme(yerleşme) diğer adıyla da implantasyon kanaması birkaç saatten üç güne kadar sürebilir. İlk hamileliklerini geçiren kadınların, daha önce gebe kalmış kadınlardan biraz daha fazla lekelenme görmeleri veya kanamaları olasıdır. (Dişlerinizi ilk defa diş ipiyle temizlemeye benzer, daha fazla kanar, ama zamanla kanama azalır.)
Yerleşme kanaması endişe kaynağı olmamalı ve gelişmekte olan bebek için gerçek bir risk oluşturmamalıdır. Beklenen adet gününden birkaç gün sonra kanama veya lekelenme yaşarsanız, yerleşme kanaması olması muhtemel değildir.
Gerçek hamilelik endişeleri nadiren yerleşmeden gelir ve genellikle beklenen adet döneminin gecikmesinden sonra ortaya çıkar.
Hamilelik sırasında, yerleşme sonrasında oluşan hafif kanama normal kabul edilmese de, hafif kanamaya yol açan çeşitli sebepler olabilir, bunları birlikte inceleyelimİ
Lekelenme/kanama (yerleşme kanaması dışında) yaşayan kadınların en az %50'si normal, sağlıklı bir hamilelik yaşayacaktır.
Uzun süreli kanama, özellikle hamilelik döneminde daha ciddi bir sorunun işareti olabilir. Molar gebelik veya düşük, iki endişe kaynağıdır; bu nedenle, kadın doğum uzmanınız veya diğer doktorları her ziyaretinizde, onlara şu anki veya son kanamaları (özellikle ağırsa) ve yaşadığınız diğer semptomları bildirmeniz gerekir.
İlk trimestrde (gbeliğin ilk üç ayında) doktorunuza herhangi bir lekelenme hakkında bilgi verdiğinizden emin olun.
Doktorunuza, ikinci veya üçüncü trimesterede herhangi bir lekelenme yaşarsanız hemen bildirin.
Hamilelik sırasında herhangi bir anda ağır kanama yaşarsanız, hemen doktorunuzla iletişme geçip acil acil bakım isteğinde bulunun.
Bulantı / kusma, baş dönmesi, karın ağrısı (özellikle tek taraflı ağrı) geçiren kadınlar için, dış gebelik yaşıyor olmanız mümkündür, bu yüzden derhal doktorunuzu bilgilendirin. Kramp ve karın ağrısı gebelik sırasında normaldir, ancak kramp ve karın ağrısı sırasında ağrı seviyesi artarsa, bir doktora başvurmanız önerilir.
Hangi kanamaya sahip olduğunuzdan emin değilseniz, gebelik testi yapmadan önce kanama / lekelenme durunca üç gün beklemenizi öneririz.
Genellikle, regl döneminizi kaçırmadan önce veya yerleşme kanaması sırasında gebelik testi yapmak, testlerin kesin sonuçlar vermesi için çok erkendir. İdeal olarak, lekelenme veya kaçırdığınız regl döneminin ardından bir hafta beklemek, size daha kesin bir sonuç verecektir.
Yerleşme kanaması potansiyel bir gebeliğin işaretidir. Regl döneminiz sona erinceye kadar beklediyseniz ve olumsuz sonuç aldığınız bir hamilelik testi yaptıysanız, muhtemelen hamile değilsinizdir. Hamile kalmaya çalışırken yerleşme kanamasını takip etmek iyidir, ancak birçok kadın ortaya çıktığında bile yerleşme lekelenmesini fark etmez veya hiç yaşamazlar.
Unutmayınız ki, yerleşme kanaması sadece gebelikte olan bir kanama olup bu kanamayı takiben yapılan hassas gebelik testleri gebelik tanısını koydurmak için yeterli olur.
Aşağıdaki kaynaklardan gelen bilgileri kullanarak derlenmiştir:
https://www.acog.org/Patients/FAQs/Bleeding-During-Pregnancy
https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/what-is-implantation-bleeding/
Hocam merhabalar biz erkek arkadasımla sürtünme yoluyla ilişki yaşadık 26 subatta benim 12 martta regl olmam gerekirken 15 martta oldum midem falan bulanıyordu normalde reglim gecikmezdi bu defa gecikti ama yine de oldum gebelik durumu var mıdır ?
https://www.tahlil.com/soru-sor
Teşekkür ederiz.
Merhaba hocam.Erkek arkadaşımla 2 buçuk aydir haftada bir kere korunmasiz cinsel ilişkiye giriyoruz. Ama asla içe bosalma olmuyor buna cok eminiz.Fakat ilk ilişkimiz 5 ekim di.Ben 28 ekim gibi sabah bulantim oldu ve kustum.Ama adetim iliski sonrasi geldi 24 ekimde hasta oldum 6 gun sürdü herzamanki gibi.Sonra en son iliskimiz 25 kasımda yine ice bosalmadan iliski oldu.Hemen 3 dk icinde minik kan geldi.Cunku o gun benim adetim geleceği gündü.6 gun sürdü yine bol geliyor adetim yani yerlesme kanamasi olamaz diye düşündüm. Yine birgun kustum sabah.Ama sonra ogrendim corona olmuştum ondan sebep oldugunu düşündüm. En son 25 kasimdan bu yana normalde 25 inde adet olmam gerekirdi ama 3 gun geçti olmadim.Bu arada 25 kasimdan sonra 14 aralikta evde ıdrar testi yaptım negatif cikti.Yani iliskiden 20 gün sonra yaptım testi.Yuzde 99 kesin sonuc testlerden.Ama suan adetim neden gecikmis olabilir adetlerik duzenli olmasina ragmen.bu arada corona ilaçları kullandım ve cok stres yaşıyorum 3 gundur ondan dolayı olabilir mi?Birde ben 6 ay once doğum yaptım normal doğum.1 ay öncede sütüm kesildi....lutfen cevaplarsaniz cok mutlu olurum. Tesekkurler...
https://www.tahlil.com/soru-sor
Teşekkür ederiz.
Merhabalar hocam kız arkadasım uzun süredir adet görmüyor.ve cinsel ilişkiye girdik ilişkiden birkaç saat içinde doğum kontrol hapı kullandı(ella) ama 2 gün sonra kanaması olduğunu söyledi. Ama kanamanın adet kanamasını veya başka birşeymi olduğunu anlayamadık.sizce hamile kalma ihtimali yoktur dimi hocam
Ertesi gün hapları adet döngüsünde dengesizlik yapabilir.Kanama buna bağlı olabilir. Ancak gebelik varlığı konusunda en kesin bilgi beklenen adet tarihinin gecikmesi sonrası gebelitk testi ile verilir.
Erkek arkadasım ile sürtünme yolu ve az girme ıle denedık fakat zevk suyu gelmıs olabılır emın degılız . bosalma olmadı. reglm normal gelmesı gereken zamandan 16 gun gecıktıkten sonra normal bir sekılde geldı ve 1 dönem sonra tekrardan regl oldum. acaba hamılelık sansı var mıdır. üstüne görme ya da regl olabılıyorken hamıle kalma sansı var mıdır? test gerekir mi
Merhaba hocam gebelik testi yaptim 2.cizgi silik cıktı pembe akintim geliyor acaba hamilemiyim doktorada gidemiyorum yardimci olursanız sevinirim
6 martta erkek arkadaşımla ters ilişkiye girdik. Vajinama sürtünme yolu İle temas etti dışarı boşaldı. 14 martta adet oldum nisan ayında da adet günüme daha var ama dün çok fazla midem bulandı sabah kusacakmış gibi uyandım ama kusma olmadı. Hamile miyim?
Adet gören birinin hamile olma olasılığı yoktur.Bu konuda ne yazık ki, bir çok internet sitesinde yalan yanlış bilgiler yer almakta ve okurlarımızın da kafası karışmaktadır.
Adet gören birinin neden hamile olamayacağına dair Tahlil.com'da defalarca soru cevapladık ve bilgilendirici yazılar yazdık.
Size önerimiz aşağıda sizin için hazırladığımız bağlantıları dikkatle okuyarak konuya dair bilgi sahibi olmanız.
Merhaba ben sevgimle bundan 1 hafta once birlikte olum ama surtunme yoluyla hicbir sekilde boşalma gerceklesmedi zevk suyundan emin degilim ama penisi vajinama girmedi adetim 2 gun gecikti birlikteligin ardindan doğum kontrol hapi kullandim 3 gun ama tam saatinde almadim adetimin gecikmesi bu yuzden olabilirmi yardimci olun lütfen
Adet gecikmesi sadece gebelik nedeniyle olan bir durum değildir.
Aşağıda gebelik dışı nedenlerle adet gecikmesinin görülebildiği durumları inceleyebilirsiniz.
Merhabalar . Evliyim .Adetimin 3. Gunu bugun . Adet oncesi ve simdi adetliykende . Sol kasigimda bisyler atiyor hissedyrm alt karin agrim oluyor . Ne yesem agzmdan eksim si olarak geri geliyor . Midem bulaniyor gibi kusamiyorum . Ama daha sol kasigimda bisyler atiyor pit pit diye bunu hissedyrm . Bu his adet oncesi de vardi . Simdi adet oluncada var . Ne olabilir hocam bu sekilde hamilelik soz konusu olabilirmi
Hamilelik belirtiler veya sizin hissiyatınız ile teşhis edilmez.Hamileliğin tanısı için tüm dünyanın kabul ettiği gebelik testi yöntemleri var.
Gereksiz ayrıntılarla kafa yormanıza gerek yok.
Bu kadar basit durumunuzun çözümü.
7 ksmda korumasız ilişkiye girdik dışarıya boşaldım normalde 17 ksm da regli olması gerekiyordu bir sonraki döneme kadar regli olmadı yani yaklaşık ilişkiden 38 gün sonra ve önce 2 gün kahverengi kanama ardından 3 gün normal kanama yaşadı ama bu dönemde kusma bulantı baş ağrısı isal gibi durumlar görüldü yazılarınızı okudum ama durum farklı gibi geldi yinede hamile olabilirimi ? Lütfen acil.
Yaşadığı ilişki sonrası adet gören birinin hamile olmasının mümkün olmadığını söyleyebiliriz.
Merhabalar.Bu ay ki adet dönemim dün itibariyle bitti fakat bugün kanamam oldu.bu kanama bebeğin yerleşimiyle ilgili bir durum mu acaba?nBu akşam saat sekizde emara girmek için randevuluyum lütfen aklımdaki soru işaretlerini yok edin