Skolyoz Çocuklarda Nasıl Fark Edilebilir?
Skolyoz Nedir?
Skolyoz: omurga eğriliği hastalığıdır. Tek bir sebebe bağlı olmaksızın, omurga düz değil, sağa veya sola yatık şekilde durmasıyla tarif edilir. Erken döneminde tedavisi olan bu rahatsızlık, tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesini ciddi oranda düşürecektir. Bu sebeple her rahatsızlıkta olduğu gibi, erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Skolyoz, özellikle ergenlik çağında belirmeye başlar. Her hangi bir tahlili olmadığından, gözlemleyerek teşhis edilebilir. Bu sebeple başta aile olmak üzere, öğretmenler ve hekimler doğru teşhis ve yönlendirme adına çok dikkatli olmalıdır. Skolyoz, duruş bozukluklarıyla kendini ele verir. Bu sebeple çocuğu çok dikkatli gözlemlemek gerekir.
Skolyoz Belirtileri:
Skolyoz olan çocukta duruş bozuklukları şu şekildedir:
Çocuk ayakta ve rahat pozisyonda durduğunda bir omuz daha yüksekte dururken, diğeri daha alçak görülür.
Bu pozisyonda olmaması gereken kürek kemiği çıkıntısı görülür.
Yine aynı pozisyonda bir kol vücuda temas ediyorken, diğerinin daha ayrık durduğu görülür.
Çocuk öne eğildiğinde omurgasında gözle görülür biçimde omurga eğriliği belirginleşir.
Böyle durumlarda muhakkak doktor muayenesine gidilmelidir.
Skolyozu olan çocukların sırt ve bel ağrısını çok sık yaşadıkları düşünülür. Oysa ki, skolyoz son derece sinsi bir hastalıktır. Kozmatik bozukluklar dışında hiçbir belirti vermezler.
Çocuklarına Skolyoz Tanısı Konan Aileler Ne Yapmalı?
Çocuğa skolyoz tanısı konduğunda da panik yapılmamalı ve çocuk hayattan soyutlanmamalı. Aksine, çocuğun yaşam kalitesini artıracak sporlara yönlendirilmesi gerekir. Bunun için de muhakkak uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Bu sayede hastalık ilerlemeden ve çok daha konforlu bir hayat sürmek skolyoza sahip kişiler için de mümkün olacaktır. Hatta spor hayatında devamlı olacağı için de, pek çok hastalıktan, diğer bireylere göre daha çok korunacaktır. Ayrıca skolyoz hastaları için özel korseler vardır. doktordan alınan tavsiyeye ve skolyozun derecesine göre bu korseler kullanılarak da oluşabilecek omurga eğriliklerinin önüne geçmek mümkündür.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|