İleri Yaş Kemik Kırıkları Nasıl Önlenir?

Yayın Tarihi : 2019/10/24 13:55 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 09:46 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Gençlerde kırıklar çok daha hızlı iyileşirken; ileri yaşlarda bu kırıklar geç iyileşmek şöyle dursun, çoğu zaman eski haline gelmesi mümkün olmamaktadır.
İleri Yaş Kemik Kırıkları Nasıl Önlenir?

Gençlerde kırıklar çok daha hızlı iyileşirken; ileri yaşlarda bu kırıklar geç iyileşmek şöyle dursun, çoğu zaman eski haline gelmesi mümkün olmamaktadır. Özellikle yaşlılıkla birlikte; hareketlerde dengesizlik, halsizlik ve yorgunluk, tansiyon, kalp, damar hastalıklarına bağlı olarak baş dönmeleri, kullanılan ilaçların verdiği dikkatsizlikle düşmelere bağlı kırıklar da bir hayli fazla görülmektedir. Bu sebeplerle yaşlılıkta kemiklerin sağlam olması son derece önemlidir.

Yaşlılıkta sağlıklı kemiklere sahip olmanın yolu; şüphesiz gençlik alışkanlıklarından geçer.

D vitamini yeteri kadar alınmalı. Kemik gelişimi, anne karnında başlar. Anne karnında bebek, gelişimi için gerekli mineralleri anneden alır. Ancak dünyaya geldiği andan itibaren bir takım vitamin ve minerallerin vücutta salgılanabilmesi gerekir. D vitamini de bunlardan biridir. Ancak D vitamini eksikliğine bağlı gelişim bozukluğunu engellemek adına takviye D vitamini sağlık bakanlığınca ücretsiz verilmektedir. İşte bebeklikten itibaren vücut, D vitaminini depolayarak kemik kalitesini artırır. Yani gelişen kemikleriniz ne kadar sağlam kalırsa, kırılmalara karşı da o kadar korunmuş olursunuz.

Vücuda D vitamini sağlamak için güneşlenme; her yaşta önemlidir. Yaşlılıkta ise aynı bebeklerde olduğu gibi, D vitamini takviyesi yapılmalıdır.

Spor yapma alışkanlığı, hayatın pek çok alanını etkilediği gibi, kırıkları da etkiler. Sporla geliştirilmiş ve sağlamlaştırılmış kemikler daha dayanıklıdır. Kolay kolay kırılmazlar.

Sigara içmek; kemikleri en çok zayıflatan unsurlardandır. Bu sebeple sigara içenler, devamlı pasif olarak sigara dumanına maruz kalanlar da kemik kırılması adaylarıdır.

Vücut kitle indeksinin yüksek olması, yani kilolu olmak da kemik kırığı riskini artıran unsurlardandır. En ufak yanlış bir harekette kontrolsüz yük binmesi neticesinde kırık riski artar. Bu şekilde kırıklar en çok kalça ve ayak bileği kırıklarında görülmektedir.

Hormonal problemler de kemik kırığı riskini artırır. Kadınlarda kemik yönetiminde katkısı olan östrojen ve erkeklerde de testosteron azlığı, kemik kırıklarını tetikleyen unsurlardandır.

Beslenme de şüphesiz kemik sağlığında büyük önem taşır. Kalsiyum, kemikleri en çok güçlendiren mineraldir. Bu sebeple süt ve süt ürünleri gençlikten itibaren sürekli tüketilmelidir. Yaşlılıkta ise miktarları artırılmalıdır. Kemik kırıklarını bu sayede önlemenin yanında, yaşlandıkça kemik erimesinin oluşmasını da engellemiş olursunuz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?