Uzmanlar Burun Kanamalarını 2 Gruba Ayırıyorlar

Yayın Tarihi : 2018/06/26 00:54 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/27 11:15 •

Burun kanamaları bazen korkutucu ve yaşamı tehdit edici boyuttadır.

Uzmanlar Burun Kanamalarını 2 Gruba Ayırıyorlar

Burun kanamaları çoğunlukla can sıkıcıdır. Yaz aylarında daha da sık görülmektedir. Burun kanamaları bazen korkutucu ve yaşamı tehdit edici boyuttadır.

Uzmanlar Burun Kanamalarını İki Gruba Ayırmaktadırlar. 

1.Ön burun kanamaları burun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran yada oturan kişide burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.

2.Arka kanama: Burun arkasından olan kanamadır. Kanama genize doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir. Arka burun kanamalarının tanınması oldukça önemlidir. Bu kanama tipi bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler yada travma geçirmiş kişilerdir.

Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır. Bu amaçla vaselin gibi kremler kullanılabilir. Günde üç defa kullanılması önerilir. Ancak gece yatmadan önce sürülmesi yeterlidir. Burun kanaması sık tekrarlıyorsa  bir kulak burun boğaz uzmanına  görünmenin faydası vardır.

Burun kanaması bazen güneşten kaynaklı olabilir. Özellikle ince damar yapısına sahip kişiler güneşten etkilenir ve burun kanamasıyla karşılaşır. Bunun bir tedavisi yoktur ve güneşten korunmak en önemli husustur.

Şiddetli baş ağrıları burun kanaması ile neticelenebilir. Bunun sebebi, beyne giden kan damarları stresten daraldığında damarlar bu basınca dayanamaz ve basıncı azaltmak için dışarıya açık en yakın kan*l olan burundan dışarı kan akıtmak ister. Yani bu bir rahatsızlık değil, vücudun kendini rahatlatmak için oluşturduğu bir savunma yöntemidir.  

Burun kanamaları takip edilmeli, sık ve sebepsiz kanamalar mutlaka değerlendirilmelidir.

Burun Kanamasının Durdurulması İçin Öneriler:

1.Burunun ucundaki yumuşak kısmını başparmağınızla diğer iki parmağınız arasına alınız. 

2.Burunu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız. 

3.Beş dakika  kadar böyle bekleyiniz. 

4.Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturmanız veya yukarıda uzanmanız önerilir. 

5.Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz. En kolay yol bir plastik torba içine buz koymaktır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?