Etiketsiz Açık Bal Sağlığımızı Tehdit Ediyor
Ekonomi Bakanlığı tarafından “Doğal Arı Belgesi” düzenlemek üzere yetkilendirilmiş sadece iki laboratuvardan biri olan SGS Gıda Laboratuvarları Teknik Müdürü Tuncay Çınar balla ilgili sorularımızı yanıtladı.
İster petek, ister süzme olsun, hakiki balı sahtesinden ayırmak mümkün değil. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
Hakiki bal almak için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?
Türkiye’de bal ihracat analizleri ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından “Doğal Arı Belgesi” düzenlemek üzere yetkilendirilmiş sadece iki laboratuvardan biri olan SGS Gıda Laboratuvarları Teknik Müdürü Tuncay Çınar balla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Hakiki bal nasıl anlaşılır?
İster petek, ister süzme olsun, hakiki balı sahtesinden ayırmak, uzmanlar için bile son derece zordur. Kıvamına ya da rengine bakarak, koklayarak, hatta tadarak balın gerçeğini sahtesinden ayırt etmek neredeyse olanaksızdır. En doğru, sağlıklı ve güvenilir yol, laboratuvar analizidir. İleri teknoloji ile donatılmış laboratuvarlarda, deneyimli uzmanlarca yapılan analizler, hakiki balın sahtesinden ayırt edilmesini sağlar. Bu olanaklar ile donatılmış bir laboratuvarla işbirliği içerisinde olan markanın tercih edilmesini ve tüketilmesini öneriyorum. Ayrıca balın petek halinde olması, hakiki bal olduğunu kanıtlamaz. Kovan yakınına konan şeker şurubu ve benzeri maddelerin arılar tarafından bala dönüştürülmesi ile de petek bal elde edilebilir. Bu tür petek ballar çiçeklerin, bitkilerin, doğanın tadını ve şifasını içermezler. Bal üretiminde katkı maddesi kullanımı laboratuvarlarda analiz yapılarak tespit edilebilir.
Bal için sağlık açısından kritik olan analiz hangisi?
Balda gerek mikrobiyolik gerekse zirai ilaç ve antibiyotik kalıntısı analizleri yapılır. Balda arı hastalıkları ve zararlılarıyla mücadelede zirai ilaçların ve veteriner ilaçlarının kullanımı neticesinde kalıntı oluşur. Bu kalıntılar uzun dönemde insan vücudunda birikince sağılığı tehdit eder hale gelir. Ayrıca balın içerisinde bulunmaması gereken ve hile amaçlı konulan kimyasal ve suni bileşenler (ticari glikoz, nişasta vb.) ise insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Zararlı bakterilerin (Salmonella, E.coli vb.) mikrobiyolojik açıdan analizi ile sağlık risklerinin önlenmesi gerekir. Bu yüzden, üretilen her parti ürün, piyasaya sunulmadan önce Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluk açısından mutlaka analiz edilmelidir.
Bal Neden Şifadır?
Bal; arıların doğadan aldığı çeşitli bitkilerden elde edilen, kendini çok uzun süreler muhafaza edebilen bir gıdadır. Bir petekte bulunan bitki çeşitinin tamamının, bir insanın başka türlü tüketmesi neredeyse imkansızdır. Çünkü bu çeşitlerin doğal olarak bir araya gelmesi ve zehir etkisinin olmaması bir mucizedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.