Vajinalit Nedir?
Vajinada meydana gelen mikrobiyal hastalıklar.
Erbezi; erkeklerde bulunan, erkek hormonlarını oluşturan, cinsiyet bezleridir. Kadınlarda cinsiyet bezleri, dış ortama açık ve nemlidir. Bu durumda hastalıklara da daha dirençsizdir.
Bazı hastalıklarda bu erbezinin etrafını saran seröz zar, iltihaplanır. Bu iltihaplanma erkeklerde nadiren sorunlara sebep olsa da kadınlara cinsel yolla geçtiğinde; vajinalit hastalığı olarak anılır.
Vajinalit hastalığı; kronik olabildiği gibi, akut da olabilir.
Vajina Hastalıkları Nasıl Oluşur?
Özellikle kadınlar, cinsel hayatla tanıştıktan sonra vajinal hastalıklara yakalanma olasılığı artar. Vajina; dış ortama açık ve nemli olması suretiyle; hem klozet, havuz, temiz olmayan kıyafetlerin etkisiyle vs hastalık kapabilir. Hem de bu hastalıkları oluşturan mikropların yaşamasına olanak sağlayabilir. Çünkü en az yüzde onbeş su bulunan ortamlarda her canlı yaşayabilir. Bu durumda vajinaya tutunan bakteri unsurları da burada hayatlarına devam edebilir. Daha da kötüsü üremesini devam ettirerek kişinin rahatsızlıklarını artırabilir.
Cinsel hayatla birlikte başlamasının da bir sebebi vardır. Kadın eğer taharetlenmeyi güzel yapıyor; idrarını ve gaitasını yaptıktan sonra vajina ve makatını su ile yıkıyorsa, silerken vajinadan makata doğru siliyorsa o zaman bu hastalıklara neredeyse hiç yakalanmaz. Çünkü idrar vajinada kalıp, oluşturduğu asitle vajina florasını bozmuyor ve gaita vajinaya bulaşıp orada hastalığa sebep olmuyor demektir. Ancak partneri aynı hassasiyeti göstermiyor olabilir. Çünkü erkeklerde pen*s, dış ortama kapalı olduğundan hastalık unsurlarını taşısa bile, vücutta bir hastalığa sebep olmaz. Ancak cinsellikle bu hastalığı vajinaya taşır ve pen*ste hastalık yapmayan ve üreyemeyen mikrop, vajinada tutunup üreyebilir. Bu sebepledir ki; kadınlarda meydana gelen bazı vajina hastalıklarında tedavi hem kadına, hem erkeğe uygulanır.
Vajinal Hastalıklar
Vajinada meydana gelen mikrobiyal hastalıklarda; kaşıntı, peynir kesiği akıntı, sarımsı akıntı ve eşlik eden koku ortak olarak görülür.
Bu hastalıklardan korunmak için;
kadın her tuvalet sonunda taharetlenmelidir,
temiz, pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli ve sıkca değiştirilmelidir,
cinsellik öncesi erkek mutlaka pen*sini su ile yıkamalı ve temizlemelidir,
havuz, spor gibi etkinliklerden sonra ıslak çamaşırla, mayo ile beklenmemeli mutlaka duş alınmalı ve temiz, kuru kıyafetler giyilmelidir,
hem erkek hem de kız çocuklarını ileride bu hastalıktan korumak için erken yaşta taharet öğretilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.