Tenezm Nedir? Tedavisi Var mıdır?
Tenezm; bir bağırsak hastalığıdır. Kişi, tuvaleti var gibi hisseder. Tuvalette uzun vakit geçirmesine rağmen, dışkılama gerçekleşmez. Bu durumda boşuna dışkılama olarak adlandırılır.
Tenezm Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?
Kişi başta psikolojik olarak rahatsız olur. Sosyal hayatında devamlı tuvalete çıkmak ister. Zamanla sosyal hayattan soğur, kişilerle bir araya gelmekten çekinir. Bunun yanında uzun süre çalışamaz. Devamlı karın ağrısı çeker.
Tenezm Neden Olur?
Tenezm daha çok psikolojik etkiler sonrası ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle bu konuda tuvalet eğitimi temeline inmek gerekir. Eskiden beri süre gelen, ancak günümüzde psikolojik danışmanların düzeltmeye ihtimam verdikleri bir durumdur tuvalet alışkanlığı edindirme. Bebekliğin 24-36. Ayları döneminde ebeveynler için tuvalet alışkanlığı edindirme dönemidir. Bu zamanlarda ki en küçük tutum yanlışları dahi kişinin ömrü boyunca tuvalete dair kırılamayan alışkanlıklarını meydana getirir.
Bu dönemde özellikle gaitaya karşı ”pis kokuyor, ıyy iğrenç, kötü” tabirleri bilinç altında kaka yapmaya karşı kötü bir tutum takınmaya sebep oluyor. Haliyle kişi yetişkin döneme bile gelse, kakaya karşı bir türlü oturtamadığı davranış bozuklukları yaşıyor. Ve bu konunun hep ayıp, anlatılmaz olarak tanımlandığı için; yine çocukluktan gelen bir travma ile doktora başvurmuyor ve çare aramayarak bununla yaşamaya çalışıyor. Ancak unutulmamalıdır ki, sebebi bilindikten sonra pek çok hastalığın çaresi vardır. Bu yüzden doğru kişiden, doğru zamanda gereken yardımlar alınmalıdır.
Tenezm fizyolojik sebeplerle de meydana gelebilir. Sfinkter, bağırsağın son kısmıdır ve gaita geldiğinde bunu hissederek boşalmayı sağlayan kas bölgesidir. Bu bölgenin hassaslaşması, devamlı gaita varmış hissi uyanmasına ve tenezm varlığına sebep olur.
Tenezmin Tedavisi Var mıdır?
Tenezm tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Ancak öncelikle sebebinin bilinmesi gerekir.
Tenezm sebebi, bağırsak çıkışındaki sfinkter olarak adlandırılan kısmın hassasiyeti ise bu durumda bir gastroenteroğa baş vurulmalıdır. durumdan kurtulmak için yapılması gereken; bağırsağa alışkanlık kazandırmaktır. Kişi her gaitaya sıkıştığında tuvalete çıkmamalıdır. Bu süre uzatıldıkça, bağırsak sadece belli vakitlerde çalışması gerektiğini öğrenir.
Tenezm sebebi psikolojikse, bir psikolojik danışmandan yardım alınmalı ve tedaviye uyum sağlanmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.