Yaz İshali Nedir? Yaz İshalinde Ne Yapılmalıdır?
Yaz sıcaklarını tam olarak yaşamaya başladığımız bu dönemde hastaneler de ishal şikayeti ile başvuran hastaların sayısında artma oldu.İshal, dışkılama sayısında artış görülmesi ve dışkının şekilsiz ve sulu bir hal almasıdır. İshal nedeniyle barsak hareketleri artar, normal süreden daha kısa aralıklarla dışkılama ortaya çıkar.
İshalde günde 3-4 kez veya çok daha fazla dışkılama görülmektedir.Dışkı da sulu ve cıvık bir hal almıştır.Yaz ishalleri genel olarak mikrobik ishallerdir. Yaz ishallerinin nedenleri sıkça bakteriler ve protozoon denilen gözle görülmeyen parazitlerdir.
Yaz aylarında su tüketimi artmaktadır.Yazın sularda mikrop üremesi de daha kolay olmaktadır.Mikroplu suların içilmesi veya bu sularla yıkanmış meyve ve sebzelerin yenilmesiyle ortaya çıkar. Bazen insanlar ishal olup bu mikropları dışkıları ile çevreye yayabilir. Dışkıyla bulaşmış ellerin ağıza götürülmesi sonucu da ishal olabilir. Doğada, özellikle insan ve hayvan dışkılarıyla kirlenmiş sularda yaşayan, ishal nedeni olabilecek çeşitli mikroplar bulunmaktadır. Bunlar özellikle durgun sularda, kanalizasyonun karıştığı sularda, iyi ilaçlanmamış içme ve kullanma sularında, özellikle yaz aylarında uzun süre canlı kalarak çoğalır. Bu suların içilmesi veya böyle sularla bulaşık, sıcak ortamda beklemiş gıdaların, örneğin çiğ sebzelerle hazırlanmış salata ve meyvelerin tüketilmesi sonucu da ishal yapan mikroplar, ağız yoluyla alınarak insanların barsaklarına ulaşır. Bu etkenlerin bir kısmı barsak duvarında iltihap oluşturarak barsak hareketlerini artırır, hem de barsağa su ve iltihabi hücrelerin geçişine neden olur; bir kısmı ise barsakta iltihap yapmadan, salgıladıkları toksin denilen zehirli maddelerin etkisiyle su ve tuz geçişini artırmak suretiyle ishale neden olur.
Su gibi olan ishallerin çoğunluğu paraziter nedenlidir. Kolera olarak da bilinen pirinç suyu kıvamında son derece tehlikeli ishal de yazları görülmektedir.Ancak son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada alınan yaygın tedbirler nedeniyle görülme sıklığı oldukça azalmıştır.
Salmonella ve Shigelle bakterilerine bağlı ishaller de yazın görülebilmektedir. Dışkının gerek mikroskopla yapılan incelemesi gerekse bakteriyolojik olarak yapılan kültür incelemeleri tanıda kullanılmaktadır.Dışkı mikroskopisi deneyimli Parazitologlar tarafından incelendiğinde hızlı bir şekilde tanı koydurabilir.Viruslerin yol açtığı kimi ishallerde de hızlı ve kolay testlerle tanı koyulabilmektedir.Dışkı yani gaita kültürü ise bakteriyolojik yönden bir tahlildir.
Gaita kültürü yapılmadan ishallerde antibiyotik verilmesi ise yanlış bir uygulamadır.Gaita kültürü ,Campylobacter,Salmonella,Shigella ve Kolera gibi etkenlerin tanısında son derece yararlıdır.Bakteriyolojik kültür incelemeler 2 güne kadar sürmektedir
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.