Sinirsel Kusma Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/06/27 00:59 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/14 12:18 •

Sinirsel kusma alıştığımız kusmalardan farklıdır. Nedenleri ve nasıl anlaşılacağını birlikte inceleyelim yazımızda.

Sinirsel Kusma Nedir?

Sinirsel kusma alıştığımız kusmalardan farklıdır. Bu durum sinir sistemindeki düzensizlikten kaynaklanmaktadır. 

Sinirsel Kusma Neden Olur?

Sinirsel kusma, adından da anlaşılacağı üzere, gergin, fazla takıntılı kişilerde sıklıkla görülmektedir. Mevcut sinirler fazla gerildiğinden, vücut kendiliğinden bir tepki geliştirir. Sinirlerin haddinden fazla gerilmesi, mide gibi hassas organların fazla kasılmasına sebep olur. Fazla kasılan mide, ani kasılmalara dayanamaz ve devamlı olarak basınçla midede var olan besinleri yukarı itmeye başlar. Bu durumda sinirsel kusmalar meydana gelir. Tabii ki insan devamlı yemek yemez. Yemek yenmediği durumlarda da yine sinirsel kusmalar görülür. Ancak o esnada midede besin olmadığından, kusma su gelmesi şeklinde olur.

Sinirsel Kusma Nasıl Ayırt Edilir?

Kusma ağıza su gelmesi şeklinde de görülebilir. Ancak yemeklerden sonra, yani midenin hem sinirlerden hem de beslenmeden kaynaklanan kasılmaları neticesinde besin kusması olarak meydana gelir. Devamlı kusma hissinden dolayı kişide iştahsızlık ve mide yanmaları görülür. Stres dönemlerinde ataklar artarken, rahat zamanlarda hiç yaşanmaz.

Sinirsel Kusma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Herşeyden önce, sinirlenmemeyi, düzenli bir hayat sürmeyi alışkanlık haline getirmek tedavinin ilk şartıdır.

Kaygı düzeyi yüksek olan kişilerde sinirsel kusma sık görülür. Özellikle sınav çağında ve sınavın hayatını belirleyeceği kaygısı yaşayan kişilerde sıklıkla görülür. Bazı işlerde, bazı dönemler çok yoğun geçer bu dönemlerde sinirsel kusmalar artar. Bazı kişilerde ise devamlı beğenilme kaygısı vardır; onaylanmazsam, yanlış yaparsam, rezil olursam kaygısı üst seviyelerdedir. Görüldüğü gibi, sinirsel kusmaların temelinde, strese bağlılık söz konusudur. Bu sebeple yapılacak tedavi de stres düzeyini azaltmaya yönelik olmalıdır.

Düzenli spor yapılmalıdır. Bu, kaygı düzeyini azaltmakla birlikte mutluluk hormonu salgılamanızı da sağlar.

Sağlıklı beslenmelidir. Aşırı yağlı, baharatlı, paketli gıdalar yerine sindirimi kolay ve doğal ürünler tercih edilmelidir. 

Hobi edinilmeli ve meditasyonlar yapılmalı bu yolla rahatlanma sağlanmalıdır. 

Eğer bu unsurları kendiniz sağlayamıyorsanız mutlaka uzman görüşü almalı, gerekirse ilaç tedavisine başlamalısınız. 


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?