Yumurtalık Kistleri
Bu yazımızdan yumurtalık kistlerinin ne olduğunu, türlerini, nelerin sebep olduğunu, nasıl önlem alabileceğize dair tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için makalemizi okumayı unutmayın!
Yumurtalık Kistleri Nedir?
Yumurtalık kistleri, bir yumurtalıkta veya yumurtalığın yüzeyinde sıvı dolu keseler veya ceplerdir. Kadınlar uterusun her iki tarafında yaklaşık her biri badem büyüklüğünde ve şeklinde iki yumurtalık vardır. Yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurta, doğurganlık yıllarında aylık döngülerde salınır.
Birçok kadın hayatının belli bir döneminde yumurtalık kistine sahip olmuştur. Çoğu yumurtalık kisti çok az rahatsızlık verir veya hiç rahatsızlık vermez ve zararsızdır. Çoğu birkaç ay içinde tedavi edilmeden kaybolur.
Bununla birlikte, yumurtalık kistleri özellikle rüptüre olanlar ciddi semptomlara neden olabilir. Sağlığınızı korumak için düzenli pelvik muayeneleri yaptırın ve potansiyel olarak ciddi bir sorunu işaret edebilecek semptomları öğrenin.
Yumurtalık Kisti Belirtileri
Çoğu kist semptomlara neden olmaz ve kendi başına gider. Bununla birlikte, büyük bir yumurtalık kisti aşağıdakilere neden olabilir:
- Pelvik ağrı - alt karın bölgesinde kistin yanında sersemletici veya keskin bir ağrı
- Karnınızda tokluk veya ağırlık hissi
- Şişkinlik
Yımurtalık Kistinde Ne zaman Doktora Gidilmeli?
Aşağıdaki durumları yaşıyorsanız acilen tıbbi yardım isteyin:
- Ani, şiddetli karın veya pelvik ağrısı
- Ağrılı ateş veya kusma
Bu belirti ve semptomların veya şokun belirtileri varsa - soğuk, nemli ve soğuk bir cilt, hızlı nefes alma; ve baş dönmesi veya halsizlik - derhal bir doktora başvurun.
Yumurtalık Kisti Nedenleri
Çoğu yumurtalık kisti adet döngüsünün bir sonucu olarak gelişir (fonksiyonel kistler). Diğer kist türleri daha az yaygındır.
Fonksiyonel kistler
Yumurtalıklarınız normalde her ay folikül adı verilen kist benzeri yapılar oluşturur. Foliküller, östrojen ve progesteron hormonlarını üretir ve yumurtladığınızda bir yumurta bırakır.
Normal aylık folikül büyümeye devam ederse, fonksiyonel kist olarak bilinir. İki tip fonksiyonel kist vardır:
- Foliküler kist. Adet döngüsünün ortasında, bir yumurta folikülünden çıkar ve fallop tüpünden aşağı doğru ilerler. Foliküler kist, folikül yırtılmadığında veya yumurtasını bırakmadığında başlar, ancak büyümeye devam eder.
- Korpus luteum kisti. Bir folikül yumurtasını serbest bıraktığında, hamilelik için östrojen ve progesteron üretmeye başlar. Bu folikül şimdi corpus luteum olarak adlandırılır. Bazen, folikül içinde sıvı birikir ve korpus luteum'un bir kiste dönüşmesine neden olur.
Fonksiyonel kistler genellikle zararsızdır, nadiren ağrıya neden olur ve genellikle iki veya üç adet döngüsü içinde kendi kendine kaybolur.
Diğer kistler
Adet döngüsünün normal fonksiyonu ile ilgili olmayan kistlerin türleri şunlardır:
- Kıl dönmesi. Ayrıca teratomlar olarak adlandırılırlar, bunlar embriyonik hücrelerden oluştuğu için saç, cilt veya diş gibi dokular içerebilir. Nadiren kanser olurlar.
- Kistadenomlar. Bunlar bir yumurtalık yüzeyinde gelişir ve sulu veya mukus bir malzeme ile dolu olabilirler.
- Endometriyom. Bunlar, uterus endometrial hücrelerinin uterusunuzun dışında (endometriozis) büyüdüğü bir durumun sonucu olarak ortaya çıkar. Bazı dokular yumurtalığınıza yapışıp büyüyebilir.
Dermoid kistler ve kistadenomlar büyük olabilir ve yumurtalığın pozisyon dışına çıkmasına neden olur. Bu, over torsiyonu adı verilen yumurtalıkta ağrılı dönme riskini artırır. Over torsiyonu da yumurtalığa kan akışını azaltmakla veya durdurmakla sonuçlanabilir.
Yumurtalık Kisti Risk Faktörleri
Yumurtalık kisti geliştirme riskiniz:
- Hormonal problemler. Bunlar yumurtlamanıza neden olmak için kullanılan doğurganlık ilacı clomiphene (Clomid) 'i almayı içerir.
- Hamilelik. Bazen, yumurtladığınızda oluşan kist hamileliğiniz boyunca yumurtalığınızda kalır.
- Endometriyozis. Bu durum uterus endometrial hücrelerin uterusunuzun dışında büyümesine neden olur. Bazı dokular yumurtalığınıza yapışıp büyüyebilir.
- Ciddi bir pelvik enfeksiyon. Enfeksiyon yumurtalıklara yayılırsa, kistlere neden olabilir.
- Bir önceki yumurtalık kisti. Eğer daha önce kistiniz varsa, daha fazla kistiniz olma ihtimali vardır.
Yumurtalık Kisti Komplikasyonları
Bazı kadınlar, bir doktorun pelvik muayene sırasında bulduğu daha az yaygın kist türlerine sahip olabilir. Menopozdan sonra gelişen kistik yumurtalık kitleleri kanserli (malign) olabilir. Bu yüzden düzenli pelvik muayenelerine girmek önemlidir.
Yumurtalık kistleri ile ilişkili seyrek komplikasyonlar şunlardır:
- Over torsiyonu. Büyüyen kistler yumurtalığın hareket etmesine neden olabilir ve yumurtalığın ağrılı dönme olasılığını arttırır. Belirtiler ani başlayan ciddi pelvik ağrı, bulantı ve kusma olabilir. Over dönmesi yumurtalıklara kan akışını azaltabilir veya durdurabilir.
- Rüptüre. Patlayan bir kist ciddi ağrıya ve iç kanamaya neden olabilir. Kist ne kadar büyükse, patlama riski o kadar fazladır. Cinsel ilişki gibi pelvisi etkileyen güçlü aktivite de riski arttırır.
Yumurtalık Kistinden Korunmak İçin Önlemler
Yumurtalık kistlerini önlemenin bir yolu olmamasına rağmen, düzenli pelvik muayeneler yumurtalıklarınızdaki değişikliklerin mümkün olduğunca erken teşhis edilmesini sağlamaya yardımcı olur. Olağandışı adet belirtileri de dahil olmak üzere aylık döngünüzdeki değişikliklerden, özellikle de birkaç döngüden uzun süren değişiklikler konusunda dikkatli olun. Sizi ilgilendiren değişiklikler hakkında doktorunuzla konuşun.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.