Hamile Kadınlar Neden Ultrasona Girer?

Yayın Tarihi : 2019/04/25 22:28 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/25 22:37 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu yazımızda, hamile kadınların neden, ne zaman ultrasona girdiğinin yanı sıra ultrasonda nelere dikkat edildiğini, nelerin tespit edildiğini öğrenmek için yazımızın devamına bir göz atın. İyi okumalar!
Hamile Kadınlar Neden Ultrasona Girer?

Ultrasonlar, doğum öncesi bakımın düzenli ve çok hoş karşılanan bir parçası haline geldi. Gebeliğin erken döneminde, ultrasonografi fetal kalp atışı ve uterin gebeliği (ektopik veya tübüler aksine) doğrulamak için kullanılır. Daha sonra, ultrasonlar fetal büyüme, plasenta yeri ve göbek kordonunun yanı sıra bebeğin genel sağlık ve anatomisini de gösterir. Ultrasonlar ayrıca, erken doğumda olabileceğiniz konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, rahim ağzınızın uzunluğunu kontrol etmek için de faydalı olabilir.

Hamilelikte Ultrasona Kimler Girer?

Tüm hamile kadınlar hamilelikte birden fazla ultrasona girebilirler.

Hamilelikte Ultrasona Girildiğinde

Genellikle, bir kadın hamileliği sırasında, biri ilk trimestrede diğeri ikinci trimestrede en az iki sonograma girer.

İlk Trimestre Ultrasonu

Gebeliğin ilk üç ayında, erken bir ultrason, 6-9. haftada doğum öncesi bakımın rutin bir parçası olup ebeveynlere minik bebeğe hoşgeldin demek için bir göz atma şansı verir. Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tüm annelerin ilk trimestrede ultrasona girmesini önerir. Ultrason aşağıdaki durumlar için kullanılır:

  • Fetüsünüzü ölçerek tahmini doğum tarihini daha doğru bir şekilde öğrenin (ilk trimestreden sonra, fetüsün ultrason ölçümleri daha az doğrudur)
  • Fetal kalp atışını duyun.
  • Hamileliğin uterusta (olması gereken yerde) olduğundan emin olun (ve tüpte veya ektopik bir hamilelik riskini ortadan kaldırın)
  • Fetüs sayısını belirleyin

Çoğu doktor ilk ultrasonu gerçekleştirmek için en az 6 haftaya kadar beklerken, son döneminizden 4 buçuk hafta sonra bir gestasyonel kese görülebilir; bir kalp atışı 5 ila 6. haftalarda (her durumda erken tespit edilemeyebilir) tespit edilebilir .

İkinci Trimestre Ultrasonu

Hamileliğinizin ortasında, genellikle 18. ve 22. haftalar arasında, 2. seviye ultrason denilen ayrıntılı bir anatomi taraması yapılır. Genellikle eğitimli bir sonograf tarafından bir hastanede veya ekipmanın daha sofistike olduğu özel bir klinikte yapılır. İkinci trimestere ultrasonu sadece izlemek için eğlenceli değil, size ve doktorunuza bebeğinizin ve hamileliğinizin genel sağlığının net bir resmini verir. Bu aşağıdakileri öğrenmek için bir yoldur:

  • Bebeğinizin büyüklüğünü ölçerek ve tüm büyük organları kontrol ederek, amniyotik sıvı seviyesini ölçerek doğru miktarda olduğundan emin olun, plasentanın yerini görerek bebeğinizin nasıl geliştiğini görün ve her şeyin tam olarak olması gerektiği gibi olduğundan emin olun
  • Eğer bilmek istiyorsanız, bebeğinizin cinsiyetini öğrenirsiniz
  • Bebeğinize gizlice bir göz atın (özellikle şimdi bir bebeğe benziyor!)- doktordan bebeğinizin ellerini, ayaklarını, yüzünü ve mide ve böbrekler gibi küçük organları göstermesini isteyin

Rutin ikinci trimestre ultrasonları genellikle 2 boyutlu olarak yapılır; çoğu doktor, ultrason teknolojisinin güvenliği konusunda karışık görüşler olduğundan, daha detaylı 3D ve 4D ultrasonları yalnızca tıbbi olarak gerekli olduğunda fetüsün şüpheli bir anormallik açısından daha yakından incelemesi için kullanır.

Hamilelikte Ek Ultrasonlar

Bazen bir anne adayı, yüksek riskli olarak kabul edilirse, hamileliği boyunca birden fazla ultrasona girecektir. Hamilelik sırasında herhangi bir lekelenme yaşarsanız, doktorunuz genellikle her şeyin iyi olduğunu doğrulamak için bir ultrason isteyecektir. Birden çok bebek bekliyorsanız, büyümelerini izlemek için sık sık ultrasona gireceksiniz. Doktorunuz erken doğum riski altında olabileceğinizi düşünüyorsa, servikste (incelme, açılma veya kısalma) değişiklikleri kontrol etmek için bir ultrasona girebilirsiniz. Ek olarak, ultrason koryon villus biyopsisi (CVS), amniyosentez, nukal taraması ve biyofizik profiller gibi diğer birkaç testin bir parçasıdır 

Hamilelik Boyunca Ultrason Nasıl Yapılır?

6 veya 7. haftadan önce ultrasona giriyorsanız, doktorunuz muhtemelen bir transvajinal ultrason gerçekleştirecektir. Küçük, uzun bir dönüştürücü (veya değnek) prezervatif benzeri bir kapağa ve steril yağlayıcıya sarılır ve vajinaya sokulur. Doktor uterusunuzu taramak için dönüştürücüyü vajinal boşluk içinde hareket ettirir. Dönüştürücü, bir bilgisayarda veya video ekranında görebileceğiniz bir görüntüyü oluşturmak için yapılardan (namıdiğer bebeğiniz olarak da bilinir) sekerek ses dalgaları yayar. Doktorunuzla birlikte izleyebileceksiniz (muhtemelen ne gördüğünüzü anlamak için yardıma ihtiyacınız olacak). Muhtemelen eve hatıra olarak götürmek için küçük bir çıktı bile alabilirsin.

Daha sonra, bebeğinizin görüntülerini üretmek için karnınıza jel sürülür ve ardından dönüştürücü karnınızın üzerinde hareket ettirilerek transabdominal ultrason muayenesi yapılır.

Ultrason beş ila 30 dakika sürebilir ve ilk trimester transabdominal muayene için gerekli olan dolu mesanenin rahatsızlığı dışında ağrısız geçer. Doktorun bebeğinizin belirli bir bölümünü daha net görmek için karnınıza sertçe bastırması gerekiyorsa biraz rahatsız olabilirsiniz.

Sonogram ve Ultrason Arasındaki Fark

Sonogram ve ultrason kelimeleri genellikle birbirinin yerine kullanılsa da, bir ayrım vardır. Ultrason, eve götüreceğiniz resim de dahil olmak üzere sonogram resimleri üretmek için ses kullanmanın gerçek teknolojisidir.

Hamilelikte Ultrason Riskleri

Ultrason non invaziv ve çok düşük risklidir. Bununla birlikte, tıbbi talimatlar gereksiz yere maruz kalmaya karşı dikkatlidir. Hiçbir araştırmacı, bilim adına bir fetüse isteyerek zarar vermeyeceğinden, ultrason kullanımının uzun vadeli etkilerini incelemek zordur, bu da aşırı kullanımla istenmeyen sonuçlar doğurma olasılığı olduğu anlamına gelir. Üstelik, ultrasonlar genellikle bir bebeğin boyutunu tahmin etmede göreceli olarak doğru olsalar da, özellikle aşırı kullanılmışlarsa, bazen gereksiz sezeryanla veya erken doğumla sonuçlanabilecek kilonun altında veya fazla tahminde bulunabilirler.  Bu nedenle ACOG, FDA ile birlikte doktorları ve hastaları ancak tıbbi olarak gerekli olduğunda ultrason kullanmaya teşvik eder. Bu gruplar aynı zamanda özel şirketlerin reklamlarındaki 3 ve 4 boyutlu ultrasonların yanı sıra evde kullanılan ultrason aletlerinden de kaçınmalarını tavsiye eder. 

Bazı araştırmalar, kadınların girdiği ortalama ultrason sayısının çok daha yüksek olduğunu bulmuştur - ortalama olarak hamilelik süresince beşten fazladır. Bu nedenle, doktorunuz ikiden fazla ultrason önerirse, girdiğiniz şeyin tıbbi olarak gerekli olduğundan ve bebeğinizin sağlığının yararına olduğundan emin olmak için sorular sorun.

Kaynak: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing-ultrasound/

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?